FOTO: null

Mars će na noćnom nebu biti sjajniji od bilo čega u njegovoj blizini u oktobru, a opoziciju će dostići 13. oktobra, poravnavajući se sa Zemljom i suncem u svemiru.

Mars će ovog mjeseca napraviti veliku predstavu za posmatrače neba. Većinu oktobra Mars će biti svjetliji na noćnom nebu od bilo čega drugog u njegovoj blizini, nudeći ljudima jasan pogled na crvenu planetu.

Mars je takođe udaljen nekoliko dana od postizanja "opozicije", nebeskog poravnanja u kojem Zemlja, Mars i Sunce čine ravnu liniju u svemiru, sa Zemljom u sredini tog poravnanja.

Mars će biti u opoziciji 13. oktobra i tog dana će se podići kako Sunce zalazi, dostići svoj vrhunac na noćnom nebu u ponoć, a zatim zaći kako će Sunce ponovo izaći. Ako je vedra noć, posmatrači neba mogu da očekuju da će crvena planeta zaseniti bilo šta drugo u svom dijelu neba.

Opozicije na Marsu obično se javljaju svakih 26 mjeseci. Budući da je Zemlja bliža Suncu, ona kruži oko zvijezde duplo brže od onoga koliko je potrebno Marsu da završi jednu orbitu, piše "NBC".

Kako navodi NASA, opozicije se mogu pojaviti u bilo kojoj tački Marsove orbite, ali povremeno se poravnanja dešavaju u vrijeme kada je Mars najbliži Suncu, kao što je slučaj ove godine.

Mars je dostigao tačku u svojoj orbiti kada je bio najbliži Suncu - orbitalni događaj poznat kao perihel - 3. avgusta. Kada se nekoliko nedjelja kasnije poravna sa Suncem i Zemljom, poznat je kao "perihelična opozicija".

Ovi događaji se smatraju retkim, jer se javljaju na samo svakih 15 ili 17 godina, kako navodi NASA.

Najbolji način da vidite Mars je da izađete predveče i zagledate se malo iznad horizonta na istočnom nebu. Ako su uslovi vedri, Mars će biti najsjajnije tijelo u tom dijelu neba, pojavljujući se kao posebna crvenkasto-narandžasta "zvijezda".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )