FOTO: null

Bijeljinka Jovana Marković prve košarkaške korake napravila je u KK Bijeljina Plus sa svojih 10 godina. Vremenom, srastala je u sve bolju košarkašku nadu, a ove godine igrala je i za reprezentaciju BiH.

Ljubav prema košarci potiče joj još od djetinjstva zahvaljujući roditeljima koji su se profesionalno bavili košarkom. 

"Prve košarkaške korake napravila sam sa 10 godina u KK Bijeljina Plus. 2011. godine prešla sam u KK Budućnost. Nakon godinu dana, posle završenog prvog razreda srednje škole, potpisala sam svoj prvi profesionalni ugovor sa KK Mladi Krajišnik iz Banja Luke. Nakon dvije sezone u MK dobila sam ponudu za prelazak u drugi klub pod nazivom KK Play Off iz Sarajeva", objašnjava Jovana za portal InfoBijeljina, te dodaje da su uslovi u prethodno navedenim klubovima generalno bili zadovoljavajući. 

U svakom od klubova stekla je neko novo iskustvo.

U Portugalu na Evropskom prvenstvo koje se igralo od 9. do 17. jula sa reprezentacijom BiH, za koju je igrala i Jovana, osvojili su 11. mjesto. Međutim, to je veliki uspjeh za žensku košarku u BiH, jer je cilj bio opstanak u A diviziji. 

"Mogu reći da smo bili u grupi sa prošlogodišnjim prvakom Španijom, koja je bila favorit i ove godine. Zatim, domaćin Portugal i Poljska. Čast mi je bila da igram sa tako kvalitetnim ekipama, jedno sjajno iskustvo koje krasi moju košarkašku karijeru". 

Život jednog sportiste, objašnjava Jovana, je jako lijep i prepun različitih uzbuđenja i izazova, ali jako je važno da razvijamo sebe i u drugim segmentima života, a to podrazumijeva da ulažemo i u svoje obrazovanje. Jako je važno biti uspješan na profesionalnom i privatnom planu. 

Ključ uspjeha su, kako navodi ova mlada košarkašica, višegodišnji naporni rad, treniranje i odricanje ali mislim da je to vrijedilo truda da bi bila na mjestu gdje je danas. Potrebna je nevjerovatna fizička spremnost i snaga. 

"Što se tiče ženske košarke u našoj zemlji, ona je nažalost sve slabija iz godine u godinu zbog nedovoljno uloženih finansijskih sredstava u njen razvoj. Ono što svakako mogu reći je da se ženska košarka još uvijek nalazi u sjenci u odnosu na mušku košarku", objašnjava na kraju Jovana, dodajući da joj je cilj postajati svakim danom sve bolji i bolji sportista, sa nadom da će uz naporan rad ostvariti članstvo u nekim od evropskih i svjetskih klubova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )