FOTO: null

Prve košarkaške korake Nemanja Marković je napravio sa svojih sedam godina. Danas, ovaj mladi i talentovani bijeljinski košarkaš je potpisao trogodišnji ugovor za austrijski Innsbruck.

U intervjuu za portal InfoBijeljina ispričao nam je kako se odlučio baš za ovaj sport, kako izgleda dan jednog sportiste, ali i planovima za budućnost. 

Vaši počeci što se tiče košarke, kako ste se odlučili baš za ovaj sport ?

- Košarku sam počeo da treniram veoma rano, sa samo 7 godina. Košarku sam izabrao sasvim slučajno, ali posle samo par treninga mnogo sam zavolio ovaj sport i bio sam siguran da ću dugo ostati u njemu. Pronašao sam se u ovoj savršenoj igri i jednostavno, košarka je ubrzo postala dio moje svakodnevnice.

Ovih dana ste potpisali ugovor za austrijski Innsbruck. Kakvi su uslovi treniranja u novom klubu?

Da tako je, trenutno sam u Innsbrucku u Austriji i nastupam za taj klub. Dobru ponudu kluba jednostavno nisam mogao da odbijem. Uslovi su veoma dobri, saigrači su me odlično prihvatili kao i ljudi iz kluba. Trenutno smo u trenažnom procesu, treniramo svakodnevno i polako se pripremamo za ligaške utakmice koje nam predstoje. Odigrali smo i pripremnu utakmicu u Italiji i možemo reći da smo zadovoljni trenutnim. U narednih par dana nas očekuju još nekoliko pripremnih utakmica. Liga nam počinje za nekih dvedesetak dana, tako da imamo još vremena da posložimo sve kockice na pravo mjesto.

Koliko je odricanja u sportu i kako izgleda dan jednog sportiste?

Odricanja su velika. Svaki sportista u svojoj karijeri mora da savlada veliki broj prepreka i da se odrekne mnogih stvari. Tu su mnoga odricanja, od izlazaka, porodice, slobodnog vremena... Često propuštam žurke, izlaske i druženje mojih vršnjaka, zbog utakmica ili treninga. Čak ni na matursku ekskurziju svoje škole nisam išao, jer sam u to vrijeme imao obaveze u klubu. Ali kad opet pogledam na sve to, uopšte ne žalim za tim, jer znam da sam za to vrijeme radio pravu stvar, radi na sebi i tako sebi pomogao. Sportista mora da bude usresređen na ono što radi i želi da postigne. Utakmica, trening, kuća, pa opet u krug, nema tu prostora za neko pretjerano lutanje sa strane. Trenizi su svaki dan, često i dva puta dnevno, u međuvremenu kvalitetan odmor i dobra ishrana. Jednostavno, da bi bila uspiješna,karijera traži mnogo odricanja.

Situacija u bijeljinskoj, ali i bh. košarci, vaš komentar?

Naravno da pratim bijeljinksu košarku, kao i košarku u bh. Trenutna situacija se ne razlikuje ništa drastično u odnosu na prethodne godine. Mada, moram da primjetim da su se za ovu sezonu klubovi u Bh. dosta dobro pojačali, imamo tu dosta zvučnih imena, tako da bi liga trebala da bude zanimljiva i samim tim će konkurencija za prvaka da bude veoma jaka.Bh., kao i Bijeljina, je uvijek bila prepuna talenata, ali naravno na njihov razvoj dosta utiču loši uslovi i slabe finansijske situacije u klubovima i tako često ostajemo uskraćeni za dosta dobrih igrača.  Moram, kad spominjemo našu košarku, da spomenem i to, da je moj stav da treba da se da šansa mladim igračima, da im se pruži prilika da pokažu šta znaju, jer oni uvijek imaju dosta toga da pokažu, a i gdje drugo da se afirmišu ako neće u svojim domaćim i matičnim klubovima.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Trenutno sam u Innsbrucku, ugovor sam potpisao na tri godine, a pored košarke, ovdje sam uspio da upišem i fakultet, tako da su moji planovi u naredne tri godine vezani za Innsbruck. Na meni ostaje da radim još bolje i još jače, da dajem sve od sebe, pa da se u nekoj skorijoj budućnosti nadam i nekom novom i nekom još boljem angažmanu.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )