FOTO: null

Centar za socijalni rad Bijeljina evidentirao je prošle godine 42 maloljetnika u sukobu sa zakonom, što je znatno manje nego godinu ranije, kada su u sukobu sa zakonom bila 103 maloljetnika u gradu.

"U radu sa maloljetnicima poseban akcenat se stavlja na saradnju sa školama, odnosno na školsku djecu za koju se ustanovi da su u riziku zbog različitih oblika asocijalnog ponašanja kao što su bježanje iz škole, nekorektan odnos prema nastavnicima i vršnjacima i neprilagođeno ponašanje u školi i van nje", ističu u Centru. 

Tokom 2014. godine socijalni radnici su, po zahtjevu škole, učestvovali u radu sa 18 učenika osnovnih i srednjih škola sa asocijalnim ponašanjem. 

Među maloljetnicima u sukobu sa zakonom, 27 ih je evidentirano zbog razbojništva, teških krađa, krađa, lažnih prijava i trgovine narkoticima, od čega je njih pet mlađe od 14 godina i krivično su neodgovorni. 

Po osnovu prekršaja iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 15 maloljetnika. 

Među maloljetnicima u sukobu sa zakonom prošle godine je u Bijeljini bilo 12 recidivista, odnosno povratnika u činjenju krivičnih djela. 

Zbog počinjenih krivičnih djela maloljetnicima su izrečene 23 vaspitne mjere, od čega su četiri uslovne osude, u dva slučaja izrečena je mjera pojačanog nadzora organa starateljstva, 12 ukora i pet mjera policijskog upozorenja. 

Obustavljena su četiri postupka protiv maloljetnika, najčešće zbog primjene načela oportuniteta i procjene da se resocijalizacija može postići bez sudskog postupka, kao i zbog već izrečenih vaspitnih mjera koje su bile na snazi pa bi pokretanje postupka ili izricanje druge mjere bilo nesvrsishodno. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )