FOTO: null

Buduće brucoše na studijima ekonomije u Banjaluci ove godine najvjerovatnije očekuje 80 mjesta manje nego lani, dok će Elektrotehnički fakultet (ETF) na raspolaganju imati 30 indeksa više.

Predviđeno je to upisnim kvotama, koje je prošle sedmice poslije proširenog kolegijuma, usvojio Senat banjalučkog Univerziteta.

Ovaj prijedlog biće upućen Ministarstvu prosvjete i kulture RS, koji će, kao i prethodnih godina, donijeti konačnu odluku o broju studenata koji će biti upisani u idućoj akademskoj godini.

Osim na ETF-u, više slobodnih mjesta predloženo je i na medicini, i to 20, kao i 15 više na Prirodno-matematičkom fakultetu. Manje upisne kvote zatražene su za Mašinski fakultet, tačnije 40 mjesta manje, kao i na Tehnološkom, Filološkom i Šumarskom, gdje planiraju upis po 30 studenata manje.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga kaže da su fakulteti upisne kvote predložili na osnovu podataka o potrebama tržišta rada, zainteresovanosti kandidata, kao i raspoloživih kadrovskih, prostornih i ostalih resursa.

Istakao je da odluku o deficitarnim programima donosi Vlada RS na osnovu analiza. Tako su lani deficitarnim proglašeni studiji iz oblasti matematike i fizike.

- Iako nisu bili označeni kao deficitarni, pojedini studiji na tehničkim fakultetima takođe se mogu svrstati u deficitarne. Primjera radi, potražnja za pojedinim profilima sa Elektrotehničkog fakulteta daleko je veća od broja studenata koji se upisuju - ističe Mataruga.

Nažalost, uprkos sigurnom zaposlenju i zainteresovanim firmama da ih stipendiraju, srednjoškolci se, kako kaže Mataruga, u nedovoljnom broju odlučuju za te studije.

- Mora se raditi više na informisanju srednjoškolaca o tome koja su zanimanja deficitarna, odnosno sa kojom diplomom će najlakše doći do posla i stimulisati ih da se upišu na te studije - poručuje Mataruga.

Tu je, kako kaže, presudna uloga i Ministarstva prosvjete, odnosno Vlade RS, koja treba da obezbijedi stipendije za studente deficitarnih studija.

- Ipak, iskustvo i primjeri kao što je onaj sa ETF-a govore da informisanost o potrebama tržišta, pa čak ni stipendije, nekada nisu dovoljni. Mladi uglavnom biraju neke studije koji će lakše završiti ili one prema kojima imaju sklonosti - objašnjava Mataruga i dodaje da ne može očekivati od đaka koji je imao dvojku iz matematike da se upiše na elektrotehniku.

Istočno Sarajevo

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radosav Grujić rekao je da još nisu usvojili prijedlog plana upisa studenata za iduću akademsku godinu. U toku su, kako kaže, detaljne analize, pripreme i razgovori.

- Poslije 20. februara očekujemo da ćemo imati prijedlog, koji ćemo potom proslijediti resornom ministarstvu - rekao je Grujić.

Dani otvorenih vrata

Milan Mataruga kaže da će, kako bi sve buduće brucoše upoznali sa mogućnostima i prednostima studiranja na Univerzitetu u Banjaluci, u aprilu i maju organizovati niz aktivnosti.

- Najvažnija je Dani otvorenih vrata, kada ćemo ugostiti srednjoškolce iz cijele RS i predstaviti im studijske programe - ističe Mataruga.

Rukovodstvo Univerziteta u Banjaluci predložilo

Manje kvote -

- Ekonomski - za 80 mjesta

- Mašinski - za 40 mjesta

- Tehnološki, Filološki i Šumarski - za 30 mjesta

Veće kvote -

- Elektrotehnički (ETF) - za 30 mjesta

- Medicinski - za 20 mjesta i

- Prirodno-matematički (PMF) - za 15 mjesta

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )