FOTO: null

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS planirano je smanjenje broja sektora sa devet na šest, što znači i smanjenje troškova za plate rukovodećeg kadra, saopšteno je u petak iz ove ustanove.

Samim smanjenjem broja sektora u FZO RS smanjen je broj izvršnih direktora koji ubuduće neće imati svoje zamjenike koji su preraspoređeni na druge poslove u Fondu. 

"Reorganizacijom Fond ima cilj da unaprijedi rad, ali i da u samoj instituciji smanji troškove na platama rukovodećih pozicija. Naime, sa svakim smanjenjem rashoda kako u samom fondu, tako i u cjelokupnom zdravstvenom sistemu, otvara se mogućnost eventualnog proširenja prava osiguranih lica, što nam je najvažnije", navode iz FZO RS. 

FZO RS planira da unaprijedi efikasnost kontrole troškova u zdravstvenom sistemu i to na način da će kontrolni organi Fonda kontrolu usmjeriti na samo mjesto nastanka rashoda kao što je, primjera radi, kontrola preporuka upućivanja na skupu dijagnostiku ili propisivanje lijekova na recept i slično. 

Ovakvi potezi se očekuju od početka sljedeće godine, a navedeni su u godišnjem planu rada Fonda za 2017. godinu.  

"Efikasnije kontrole prvenstveno imaju za cilj da spriječe eventualne zloupotrebe, ali i da dodatno stabilizuju finansijsku situaciju u ovoj oblasti. Namjera Fonda je da maksimalno smanji troškove na svim onim stavkama na koje može da utiče, a da pri tome održi dostignuti nivo prava osiguranika i osigura nesmetano pružanje zdravstvene zaštite", navode iz FZO RS. 

Finansijskim planom Fonda predviđeni su ukupni prihodi, kao i rashodi u iznosu od 668.628.269 KM. Kada je riječ o strukturi rashoda, ovim planom najzastupljeniji su troškovi za zdravstvenu zaštitu i oni čine čak oko 94 odsto ukupnih rashoda Fonda.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )