FOTO: null

Srebrenica, Banjaluka - Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović i predsjednik Opštinske izborne komisije Srebrenica Nermin Alivuković pokušavaju da lažnim informacijama i manipulacijama o angažovanju Specijalne antiterorističke jedinice

Saopštilo je to juče Ministarstvo unutrašnjih poslova RS nakon što je Arnautović izjavio da su u prostorije Opštinske izborne komisije, gdje se nalazi izborni materijal, ušli pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS, da je izborni materijal pod njihovom kontrolom i da je ta komisija pod pritiskom. Alivuković je izjavio da je Opštinska izborna komisija obustavila rad zbog pritiska na njene članove, ali su ga demantovali srpski članovi tvrdeći da nema problema u radu.

- Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS nisu angažovani na području Srebrenice. Angažovani su pripadnici Jedinice za podršku Centra javne bezbjednosti Bijeljina i Policijske stanice Srebrenica, mješovitog nacionalnog sastava. Oni ne drže pod kontrolom izborni materijal, već ga obezbjeđuju još od trenutka kada je stigao u Srebrenicu - naveo je MUP RS.

U MUP-u kažu da je srebreničkoj policiji prijavljeno da su iz zgrade opštine u ponedjeljak oko 22 časa iznesene dvije vreće, a nakon provjere ustanovljeno je da se ne radi o izbornom materijalu osjetljivog sadržaja.

- Zbog toga je Opštinska izborna komisija Srebrenica u utorak od 21 do 23 časa održala sjednicu u Alivukovićevoj kancelariji. Policijski službenici obezbjeđivali su glasački materijal. Oni nisu prisustvovali sjednici komisije, niti su ulazili u salu gdje se nalazi glasački materijal - istakli su iz MUP-a RS.

I u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH su kazali da je u opštinu Srebrenica upućena Jedinica za podršku CJB Bijeljina kako bi djelovala preventivno u slučaju narušavanja javnog reda i mira. Rukovodilac Operativnog štaba za osiguravanje lokalnih izbora Relja Kovač kaže da nema podatak da su specijalci u Srebrenici.

Član Opštinske izborne komisije Nada Milosavljević kaže da nije donesena odluka o obustavi rada.

- Problemi su nastali kada su mediji objavili informaciju, koju je dan nakon izbora dao Alivuković, da kandidat koalicije "Zajedno za Srebrenicu" za načelnika opštine Mladen Grujičić ima oko 1.000 glasova manje od broja koji je saopšten 3. oktobra nakon sabiranja rezultata koji su dostavljeni sa biračkih mjesta. Ograđujemo se od te informacije, za koju smo čuli iz medija, a za koju je član CIK-a Branko Petrić rekao da mu nije jasna. Ako to nije bilo jasno Petriću, onda se može pretpostaviti koliku dozu sumnje je ta izjava unijela među glasače i srpski narod u Srebrenici - kaže Milosavljevićeva.

CIK je odobrio Opštinskoj izbornoj komisiji da sa pet biračkih mjesta otvori vreće s glasačkim listićima i kontrolnim brojanjem utvrdi rezultate izbora. Od članova Opštinske izborne komisije je zatraženo da se izjasne da li mogu nastaviti sa radom, nakon čega će CIK odlučiti o daljim koracima.

Grujičić kaže da je situacija u Srebrenici najnormalnija i da se pompa diže u medijima.

- Mi svi zajedno treba da živimo i poslije izbora. Bio sam u školi, gdje je takođe sve u redu - rekao je Grujičić.

Bošnjački kandidat za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković tvrdi da je djelovanje policije RS "kreiranje situacije koja onemogućava rad izbornoj komisiji".

- Te stvari treba da prestanu. Ne treba stvarati stanje koje je haotično jer ono nije i ne treba da bude takvo - rekao je Duraković, koji je za stvaranje tenzija optužio Grujičića.

Koalicija "Zajedno za Srebrenicu", čiji kandidat Grujičić ima prednost od 2.312 glasova u odnosu na Durakovića, osudili su prijetnje upućene Grujičiću i njegovoj porodici.

- Sekretaru Izbornog štaba Bojanu Pejiću u utorak naveče su isječene gume na automobilu na parkingu pored zgrade u kojoj stanuje - saopšteno je iz te koalicije.

Bijeljina

Kandidat Saveza za promjene za gradonačelnika Bijeljine Mićo Mićić osvojio je, prema preliminarnim i nekompletnim podacima CIK-a BiH, sa svih redovnih biračkih mjesta 30.103 glasa ili 49,13 odsto, a kandidat koalicije "Bijeljina pobjeđuje" Zlatko Maksimović 29.782 glasa ili 48,61 odsto.

Maksimović je rekao da ne priznaje ove rezultate.

- Insistiraćemo na ponovnom prebrojavanju glasova na pojedinim mjestima jer sam siguran da smo pokradeni i da su u to upleteni visoki funkcioneri SDS-a. Bilo je nepravilnosti na najmanje 30 mjesta i mi ćemo to dokazivati - rekao je Maksimović i dodao da ne isključuje ni proteste.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )