FOTO: null

Jedan od najljepših manastira koji krasi plodnu sembersku ravnicu jeste Manastir Svete Petke koji je smješten na kraju naselja Pet jezera. Posvećen je Prepodobnoj majci Paraskevi.

Ova monumentalna građevina sa izvedenim kupolama svakodnevno privlači pažnju putnika dok prolaze obilaznicom oko Bijeljine koja vodi prema Srbiji. U manastiru se nalaze čestice Prepodobnog Sergeja Radonješkog, koje je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije dobio na dar od ruskog patrijarha Alekseja Drugog. Ovaj ženski manastir sagrađen je u ruskom stilu, krasi ga pet zlatnih kupola. 

U Rusiji je običaj da manastir ima dva dijela, donju i gornju crkvu, zato što je u Rusiji zimi lakše zagrijati tu manju, donju crkvu. Tako se i manastir Svete Petke sastoji iz dva dijela. Donja crkva je oslikana likovima ruskih svetitelja, dok će gornja oslikana u vizantijskom stilu uobičajenim kompozicijama. 

U planu je da se kod manastira, oko jezera, sagrade male crkvice koje će svojom arhitekturom i stilom podsjećati na druge pravoslavne narode.

Ovo mjesto je stjecište ne samo semberskih vjernika nego poklonište mnogobrojnom vjerujućem narodu koji na molitve pristiže svakodnevno sa svih strana. 

Pripremila: Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )