FOTO: null

Sa blagoslovom njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, u Loparama će se 27. novembra organizovati donatorsko veče posvećeno prikupljanju sredstava za izgradnju konaka pored manastira Svetoga proroka Jeremije u Rožnju.

Ova velika svetinja Majevice i cijele Eparhije zvorničko-tuzlanske podignuta je iz pepela nekadašnjeg manastira koji je sagrađen u 13. vijeku kao zadužbina kralja Dragutina, a koja je razorena dolaskom Osmanlija na prostore BiH. Godine 1981. vršena su arheološka istraživanja prilikom kojih je  u podu porušene crkve pronađena  grobnica sa tijelima trojice monaha iz nepoznatog perioda. Kosti ovih monaha čuvaju se u novopodignutom manastiru. U selu Rožanj je u Drugom svjetskom ratu pobijeno 108 mještana koji su stradali od strane Francetićeve divizije. Njih 87, živi su spaljeni u kući Neđe Mićića, a ostali su poubijani na druge zvjerske načine. Spomen kosturnica žrtvama je podignuta 1963. godine u sklopu Doma kulture u Rožnju, a spomenik ovim stradalnicima, razoren je 1992. u odbrambeno-otadzbinskom ratu. Predsjednik građevinskog odbora, načelnik opštine Lopare, dr Rado Savić, podsjeća da je obnova manastira Svetog proroka Jeremije  započeta  2008 godine.

- Obnova je uz blagoslov vladike Hrizostoma počela prije osam godina, a uz  nesebično zalaganje protojereja-stavrofora Zorana Ilića iz Obudovca i protojereja-stavrofora Zorana Ilića iz Boljanića, rekao je dr Savić. Član građevinskog odbora protojerej-stavrofor Zoran Ilić iz Obudovca pojašnjava da je manastir sagrađen od sitne cigle i kamena, pokriven limom, a ima zvonik i dva zvona. 

- Hram je živopisao Živorad Ilić iz Loznice u srpsko-vizantijskom stilu, a ikonostas  od jelovog drveta izgradio je Miroslav Mićanović iz Boljanića, kaže sveštenik Ilić. Član građevinskog odbora protojerej-stavrofor Zoran Ilić iz Boljanića podsjeća i da je rekonstruisan put dužine četiri kilometra koji vodi od Skakovice do manastira u Rožnju.

- Put smo rekonstruisali zajedničkim aktivnostima sveštenstva i opštine Lopare. Sanirana su i klizišta, tako da je put prohodan i za putnička vozila, pojasnio je sveštenik Ilić. On je podsjetio da je 31. jula 2016. godine kod manastira Svetog proroka Jeremije u Rožnju, održana Rožanjska molitva, a poslije službe je osvještana spomen česma za 18 poginulih u proteklom otadžbinskom ratu. Rožanj se nalazi u sjeveroistočnoj Bosni i prije rata je imao 125 domaćinstava. Danas pripada opštini Sapna (FBiH) i selo je potpuno razoreno. Obnova ove svetinje je nada u povratak prognanog stanovništva, jer nažalost, danas u Rožnju živi samo jedan Srbin povratnik.

- Kako bismo nastavili sa obnovom, 27. novembra, uz blagoslov vladike Hrizostoma, organizujemo donatorsku večeru, a sav prihod biće utrošen u izgradnju konaka pored manastira, naglasili su predstavnici građevinskog odbora.

Broj žiro računa za donacije:

5513021129839049 

UNI CREDIT BANKA ŠAMAC


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )