FOTO: null

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je predvodio patrijarh srpski Irinej, sa mitropolitima i episkopima Srpske crkve, u manastiru Krka je nastavljeno obilježavanje četiri vijeka Bogoslovije i stotinu godina od upokojenja Episkopa dalmatinskog Nikodima M

"Krka je, kroz vijekove, simbol opstanka Srba u Dalmaciji", istakao je patrijarh Irinej, rekavši da je sedmovjekovna istorija manastira Krka svjedok i čuvar pravoslavlja u ovim stradalnim krajevima.

Proslavi u Krki prisustvuju brojni zvaničnici Srbije, Srpske i Hrvatske, a osim Srpske i Srbije o Srbima u Dalmaciji nema ko da brine, čuvajući našu zajedničku tradiciju.

Duhovno sabranje u manastiru Krka i posjeta patrijarha srpskog, kako se očekuje, dodatno će osnažiti položaj malobrojne srpske zajednice ovdje u Dalmaciji.

U kasnim popodnevnim časovima, patrijarh Irinej će posjetiti Šibenik i Split, ondašnje pravoslavne hramove, a sastaće se s gradonačelnicima ovih gradova i biskupima rimokatoličke crkve u Hrvatskoj.

Na sinoćnjoj Svečanoj akademiji poručeno je da su tragovi srpskog postojanja u Dalmaciji veoma duboki, a četiri vijeka Bogoslovije samo su potvrda upornosti i borbe srpskog naroda da ostane i opstane na ovim prostorima, uprkos mnogobrojnim istorijskim iskušenjima.

U manastiru Krka bogoslovsko obrazovanje steklo je preko 800 sveštenika i više od 15 episkopa.Manastir se nalazi  tri i po kilometra istočno od Kistanja, u kanjonu rijeke Krke u Hrvatskoj.

Od svoga postojanja, manastir Krka je bio najznačajniji duhovni i kulturni centar pravoslavlja u Dalmaciji.

Početkom 17. vijeka u manastiru je osnovana škola za obrazovanje sveštenika. Sadašnja Bogoslovija Sveta Tri Јerarha osnovana je 1966. godine, dok je sa radom kao dvogodišnja škola počela 1964. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )