FOTO: srpskainfo.com

Škole u BiH su posljednjih sedmica na udaru, kako zbog lažnih prijava o postavljenim bombama, tako i zbog nasilničkog ponašanja roditelja prema prosvjetnim radnicima.

Kada je riječ o dojavama o bombama u školama, ono što je interesantno jeste da je za to osumnjičeno i uhapšeno nekoliko maloljetnika. Međutim, uprkos djelovanju policije i hapšenju pojedinih osoba, dojave o bombama u školama širom BiH se nastavljaju.

Na meti su uglavnom Sarajevo, Tuzla i Mostar. Kantonalna ministarstva su objavila kako se većinom radi o srednjoškolcima, a prema protokolu svaka dojava mora biti provjerena budući da svaka od njih ima obilježje terorizma.

Niz dojava o podmetnutim bombama u Sarajevu nije zaustavljen ni nakon što je policija 14. oktobra uhapsila jednog maloljetnika, osumnjičenog da je školama uputio desetine prijetnji o postavljenim bombama.

-Postupajući tužilac Tužilaštva KS predložio je sudiji za maloljetnike Opštinskog suda u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora maloljetniku koji se sumnjiči za krivična djela ugrožavanje sigurnosti i lažno prijavljivanje. Pritvor mu je predložen u skladu za Zakonom o zaštiti i postupanju za djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku FBiH i to zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo. Šesnaestogodišnjak se sumnjiči da je u u proteklih 11 dana 49 puta lažno dojavio da su postavljene bombe u više srednjih škola u Sarajevu, upućujući prijeteće poruke na njihove mejl adrese – saopšteno je iz tada uz Tužilaštva KS, , a do sada je uhapšeno ukupno pet osoba.

Iz policije su uputili i apel roditeljima da razgovaraju sa djecom, jer se do sada ispostavilo da su sve dojave o postavljenim bombama uradili učenici.

-Identifikovali smo više osoba i to ne objavljujemo u javnost jer su maloljetnici, ne objavljujemo ni inicijale. Prioriteti su maloljetnici koji su poslali više od 80, 120 dojava. To su sve djeca, 14 i 16 godina. Dječija igra je to. Čitao sam grupe njihove na Instagramu, gdje se oni dogovaraju o slanju poruku, tu ima i plaćanja 2-3 KM da se pošalje dojava u školu. ‘“Sutra imam test u školi, možeš li poslati“ – ispričao je Saša Petrović,  šef Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala, gostujući na N1.

“Profesija prosvjetnog radnika postala degradirana”

Republiku Srpsku uzdrmao je incident u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Bijeljini, kada je 11.oktobra roditelj jedne učenice, u školskoj zbornici, udario dva šamara profesorki Oliveri Krsmanović. Tada je intervenisala i policija. Oni su sankcionisali D.K. iz Bijeljine, zbog počinjenih prekršaja vrijeđanje i tuča, te fizički napad.

Fizički napad roditelja na profesorku nezapamćen je čin, ali s obzirom na stanje svijesti u društvu nije nimalo neočekivano, smatra psiholog i psihoterapeut Vanja Sovilj.

-Situacija sa napadom na profesorku je mnogo dublji problem, nego što se to zapravo čini. Nije to samo jednokratno nasilje od strane, ni roditelja prema nastavnicima, ni nastavnika prema roditeljima, ni djece međusobno. To su duboko ukorijenjeni problemi. Mi smo i dalje poslijeratno društvo i sva dešavanja u svijetu bude sekundarne traume kod ljudi koji su prošli ratna dešavanja i dovode do ovakvih problema koji se javljaju u svim društvima koja su još uvijek pod tim ratnim traumama – pojašnjava Soviljeva za Srpskainfo.

Soviljeva, između ostalog smatra, da je potrebno reagovati već na najmanji problem, kako ne bi došlo eskalacije i razvoja ovakvih situacija.

-Roditelji se trude da maksimalno zaštite svoju djecu, što ranije nije bio slučaj. Samim tim, zbog te velike zaštite, dolazi do kontraefekta. Imamo veliki društveni problem koji moramo rješavati na mnogim nivoima, ne samo represivnim mjerama – ističe ona.

Psiholog Sonja Stančić smatra da je napad na profesorku samo jedan od incidenata koji se dešava u školama.

-Došli smo do toga da neko može da uđe u školu bez ikakvih problema i da fizički povrijedi zaposlenog u tom državnom objektu. To su ozbiljni bezbjednosni propusti. Da li je bilo koja ocjena vrijedna fizičkog napada na zaposlenog i da li bilo ko od nas želi da radi u takvoj ugrožavajućoj sredini? – upitala je Stančićeva.

Osvrnula se na činjenicu da su prosvjetni radnici često izloženi verbalnim i fizičkim napadima od strane roditelja ili učenika. 

-Ovdje gdje se nalazimo trenutno, došli smo jednom degradacijom sistema koja traje 30 godina. Ovo što se desilo profesorki je jedna zastrašujuća stvar, šamar za sve prosvjetne radnike. Još od „Ribnikara“ se kao prosvjetni radnik ne osjećam bezbjedno, niti poštovano, a vjerujem ni moje kolege. O ovome će se pričati nekoliko dana, nasilnik neće dobiti adekvatnu kaznu, a pitanje je da li će profesorka osjetiti bilo kakvu zaštitu i pravednost sistema. Ovo je, nažalost, još jedna poruka djeci i roditeljima da mogu slobodno maltretirati prosvjetne radnike, a da će za to biti minimalno kažnjeni– kaže Stančićeva za Srpskainfo i poručuje da je profesija prosvjetnog i zdravstvenog radnika postala je degradirana i bez ikakvog poštovanja.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS

Povodom incidenta u bijeljinskoj školi oglasilo se i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i najoštrije osudilo napad na profesorku.

-Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske najoštrije osuđuje incident koji se dogodio u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi Bijeljina, kada je roditelj učenice ove škole fizički napao nastavnika ove škole. Ovakav vid nepoštovanja i nasilja prema prosvjetnim radnicima je neprihvatljiv i mora biti adekvatno sankcionisan. Ministarstvo ovim putem izražava solidarnost i podršku napadnutoj profesorici, kao i svim prosvjetnim radnicima u Republici Srpskoj, te se obavezuje da će nastaviti raditi na stvaranju sigurnog i dostojanstvenog okruženja za rad u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj, insistirajući na nultoj toleranciji na svaki vid nasilja – stoji u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva su dodali da je bezbjednost učenika i zaposlenih u školama mora biti apsolutni prioritet, a svaki dan proveden u školi prevashodno treba da pruža osjećaj sigurnosti, kao učenicima tako i svim zaposlenim u školi.

-U tom smislu, Ministarstvo je zahvalno na brzoj reakciji nadležnih organa i očekujemo da se prema počiniocu ovog sramotnog čina primijene stroge sankcije u skladu sa zakonskim propisima. Istovremeno, skrećemo pažnju na važnost uloge stručnih službi u školama – pedagoga, psihologa i drugih profesionalaca, koji treba da budu podrška nastavnicima u kriznim situacijama. Ovim putem apelujemo na stručne službe da se aktivno uključe i pruže podršku zaposlenima u školi radi prevazilaženja posljedica ovog događaja. Napominjemo da je Ministarstvo prosvjete i kulture, u skladu sa nadležnošću, a radi bržeg i efikasnijeg djelovanja na nastali problem i što jasnijeg uvida u bezbjednosnu situaciju u školi, zatražilo od Republičkog pedagoškog zavoda da hitno izvrši stručno-pedagoški nadzor u ovoj bijeljinskoj srednjoj školi. Ministarstvo će, zajedno sa drugim nadležnim institucijama, nastaviti da prati ovaj slučaj i postupiće u skladu sa svim raspoloživim mehanizmima kako bi se osiguralo da svi prosvjetni radnici budu zaštićeni i da se slični incidenti ubuduće ne dešavaju u našim školama – pojašnjavaju iz Ministarstva.

Pored toga, Ministarstvo prosvjete i kulture naglašava da nasilje ne može i ne smije biti način rješavanja nesporazuma, te poziva sve roditelje i građane da poštuju institucije obrazovanja i da, u najboljem interesu svoje djece, traže rješenja putem dijaloga i civilizovanih metoda.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )