FOTO: null

Politika je skup „sport“. Ko želi da se njom bavi, mora za početak da „izvrne džepove“.

Da plati "ulaznicu", a ona zna da bude skupa. Onog momenta kada se kandidat dokopa željene liste, počinju njegove "Tantalove muke", kako sa što manje para da osvoji što više glasova?! Neizvodivo. Pošto stranke finansiraju samo ono što moraju, postere i flajere, sve ostalo je briga kandidata. Posebno onih koji neupućeni ulaze u "arenu", za razliku od njihovih kolega koji već imaju razrađenu taktiku.

Upaljači, olovke i kalendari su prevaziđeni, vrijeme je za nove tehnologije, pa će na društvenim mrežama da "vri" od ponude imena za koja može da se glasa. Kome taj vid reklame nije dostupan, zadovoljiće se šatorom, "ićem i pićem", ali toga će, ako je vjerovati kandidatima, ovog septembra biti manje nego inače.

Biće i žurki, neformalnih kafanskih druženja, ali samo za probrane. Novac će se trošiti tokom septembra, ali mislim da će ga kandidati radije sačuvati za 2. oktobar, i neće "odriješiti" kesu za ličnu promociju više nego inače. Zašto?

Zato što će najveće ulaganje kandidatima u kampanji biti u članove biračkih odbora. Imati osobu od povjerenja na mjestu gdje se broje (ili dopisuju) glasovi najbitnija je stavka u budžetu cijele kampanje. Novac, mjeren hiljadama KM, uložen u predizbornom periodu propada ako se u izbornoj noći na nekom od biračkih odbora "istureni igrači", članovi odbora, "prodaju" političkim konkurentima. O ovom dijelu kampanje kandidati ne govore, to je javna tajna, i zato im ugled, imidž, obraz i prethodni rezultati rada ništa ne znače ako ih iznevjere članovi biračkih odbora.

Nakon lokalnih izbora 2008. godine u Doboju je kružila priča da se za 50 KM mogao "kupiti" član biračkog odbora. Njihova "cijena" je niža od reklamnog materijala, ali je njihov značaj za kandidate veći. Zato nije ni čudo što na biračkim mjestima u noći izbora dolazi do pesničenja, jer teba opravdati "uložena sredstva". Zbog te činjenice su svote novca koje se daju za lični marketing i "dodvoravanje" biračima svake godine sve manje, ali su zato iznosi planirani za ljude od povjerenja mnogo veći, pa je razumljivo što je jedan od dobojskih kandidata svojevremeno posegnuo i za kreditnim zaduženjem, koje je lagodno vraćao nakon osvajanja poslaničke funkcije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )