FOTO: null

Tri stotine malinara zatražilo je u petak na mirnom protestu u Bratuncu da hitno bude organizovan sastanak sa švedskim vlasnikom hladnjače „Bos agro fud“ iz Potočara kod Srebrenice, sa kojim žele da razgovaraju o otkupnoj cijeni.

Podrinjski proizvođači su poručili da ne žele milostinju, već da im bude pošteno plaćeno ono što su zaradili, te da sa ovakvom otkupnom cijenom nemaju budućnost.

Predsjednik Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića "Vilamet" Ljubiša Alempić ponovio je da proizvođači neće odustati od zahtjeva da otkupna cijena roda ovog voća bude 2,5 KM, a kupine jedna marka za kilogram.

Udruženje je zatražilo od opština Bratunac, Srebrenica i Milići, te Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS da putem dodatnih premija pomognu proizvođačima maline i kupine iz ovih opština koji su oštećeni zbog niske cijene ovogodišnjeg roda.

- Hladnjača "Bos agro fud" je, kao najveći otkupljivač na ovom području, formirala sramnu i ponižavajuću cijenu maline od 1,90 KM po kilogramu - rekao je Alempić obraćajući se na protestnom skupu u centru Bratunca.

Protest je završen na trgu u Bratuncu odakle su članovi "Vilameta" otišli u Potočare, gdje su predali zahtjev za sastanak s vlasnicima hladnjače, a uz ogradu preduzeća "Bos agro fud" ostavili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: "Nas ste uništili, koga planirate 2018. godine". Otkupnom cijenom je ogorčen i Goran Nikolić iz naselja Repovac koji kaže da je u ogromnim gubicima.

- Isplaćeno mi je oko 9.000 KM manje u odnosu na prošlu godinu, a proizvođači iz opštine Bratunac oštećeni su za više od dva miliona maraka - rekao je Nikolić.

Invalid Senad Jusić iz Potočara uložio je, kako kaže, oko 65.000 KM za podizanje zasada maline, te angažovao tridesetak radnika za berbu.

- Žalosno je to što sa ovakvom cijenom ne možemo vratiti uloženi novac niti živjeti od svog rada - rekao je Jusić.

Isto misli i Goran Ostojić, koji je takođe invalid.

- Ovako niskom cijenom dovedena je u pitanje proizvodnja maline na mom imanju. U okviru zdravstvenih mogućnosti pripremao sam malinjak za berbu, ali sam za većinu poslova morao da angažujem sezonske radnike - rekao je Ostojić.

Izostala šetnja

Planirana protestna šetnja od Bratunca do hladnjače je izostala. Ljubiša Alempić je kazao da su ga iz srebreničke policije obavijestili da zbog važnosti regionalnog puta Bratunac - Srebrenica ne mogu tuda pješačiti, niti organizovati skup ispred hladnjače u Potočarima koja se nalazi preko puta memorijalnog centra.

- Policija je dozvolila da u manjem broju dođemo pred hladnjaču i na miran način iskažemo naše nezadovoljstvo, što smo i učinili dostojanstveno - rekao je Alempić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )