FOTO: null

Banjaluka - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević najavio je da će polaganje završnog ispita na kraju osnovne škole biti uslov za upis u srednju školu.

Malešević je naveo da je za to potrebno razraditi koncepciju male mature i usaglasiti je sa prijemom učenika u srednje škole.

On je istakao da maturanti na kraju devetog razreda zbog toga ove godine neće imati maturu, ali da slijedi priprema.

"Vjerujem da će se to eksperimentalno sprovesti u 10 odsto škola, a nakon analize i u cijeli obrazovni sistem", rekao je Malešević za "Nezavisne novine".

On je najavio transformaciju Republičkog pedagoškog zavoda i Zavoda za obrazovanje odraslih, koji će se postati Centar za stručno i doživotno učenje.

Malešević je izrazio zadovoljstvo donošenjem Strategije razvoja obrazovanja za narednih pet godina, kao i Akcionim planom njenog sprovođenja, Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, kao i Nacrtom zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Komentarišući to što je zbog pada nataliteta i migracija sve manje đaka, Malešević je ocijenio da taj problem zahtijeva da svi reaguju da se ne bi desilo da Srpska ostane bez stanovništva.

Kada je riječ o problemu jezika učenika bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici, Podrinju i Kotor Varošu, Malešević je naveo da zastupaju ono što piše u Ustavu Republike Srpske.

Malešević je rekao da se Ustav Srpske jednako primjenjuje prema svima i da ima informaciju da će bošnjački đaci sutra krenuti na nastavu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )