FOTO: null

Ukrajinci, Slovaci, Poljaci, Česi i Italijani, samo su neki od oko deset nacionalnih manjina koje žive u Prnjavoru, gradiću koga još zovu i Mala Evropa.

Dok se na nekim većim teritorijama ne mogu dogovoriti ni dva naroda, u Prnjavoru posve druga priča. U ovoj opštini, koja broji 35.000 stanovnika, Romi i Česi su komšije i radne kolege, a u školskim klupama, jedni do drugih, sede Ukrajinci i Rusi.

Prema istorijskim podacima krajem 19. veka, prostor opštine Prnjavor, nastanjuje stanovništvo iz istočne i centralne Evrope, a zahvaljujući politici Austrougarske, Prnjavor poprima fizionomiju multietničkog prostora. Pripadnici najbrojnijih nacionalnosti su Romi, Ukrajinci, Česi, Slovaci, Poljaci i Italijani, ali takođe, ima i zajednica Rusa, Slovenaca, Albanaca, Jevreja i Mađara.

Svoje mesto u Prnjavoru našla je i Palina Vuković, koja je iz Bjeloruskog grada Gomelja u Prnjavor, zbog ljubavi, došla pre skoro 30 godina.

- Sve je drugačije. Hrana, ljudi, običaji i vrednosti. Tamo sam odrasla i bilo mi je teško da se priviknem, ali s obzirom na to da ovde imam porodicu, osećam kao da sam ovde oduvek. Navikla sam na Prnjavor i njegove ljude. Ono što mi je posebno drago da sam upoznala prijeteljice iz Rusije i Jermenije, sa kojima se uvek uz kafu, ispričam na ruskom kao da sam negde daleko na istoku – priča Palina, koja ima troje dece koje je takođe naučila da pričaju ruski jezik.

Jedni od najbrojnijih nacionalnih manjina, svakako su Ukrajinci koji su 1900. godine iz zapadne Ukrajine, došli u Prnjavor u potrazi za boljim životom. Ovde imaju svoju crkvu, najveći Kulturni centar u celoj BiH, kao i Kulturno umetničko društvo sa tradicijom dugom 30 godina.

Tako porodica Tofil poštuje gotovo sve ukrajinske običaje i kažu da u Prnjavoru imaju sve što im treba.

- U našem kulturnom centru organizujemo razne zabave i priredbe, a imamo i časove ukrajinskog jezika. Ja sam 12 godina bila član kulturno umetničkog društva gde smo radili na promociji folklora, hrane i naše kulture, a svoje običaje prenosimo s koljena na koljeno, kako se ništa ne bi zaboravilo – priča Ivana Tofil, dodajuću da o tome koliko je Prnjavor ustvari veliki, svedoči i to da je srednju školu provela u klupi sa Ruskinjom.

O Specifičnostima Prnjavora, Male Evrope svedoči i mesna zajednica Štivor, koja je pravi mali italijanski grad u kome gotovo da nema kuće bez mešovitog braka. S obzirom na to da je nakon poslednjeg rata mnogo mladih otišlo u matičnu zemlju, sada u Italiji živi oko 500 Italijana poreklom iz Štivora.

Franjo Rover, predsednik Saveza nacionalnih manjina RS, po nacionalnosti Italijan, koji je i sam iz Prnjavora, kaže da ta opština nije mala, nego velika Evropa.

- Mi smo ovde imali Evropu, još pre ove današnje Evrope. Nacionalne manjine imaju dobre uslove i jednaka prava, a svi Italijani imaju i dvojno državljanstvo. Iako mladi odlaze, ne samo iz Prnjavora, nego iz cele države, ovo mesto ipak ostaje specifično i uvek će biti Evropa u malom – kaže Rover.

Kada je reč o ostalim nacionalnim manjinama na teritoriji opštine živi i 30 romskih porodica, oko 40 Čeha, te nekoliko Rusa i Makedonaca. Trenutno detaljnih podataka o nacionalnom šarenilu opštine Prnjavor nema, a Agencija za statistiku je prema poslednjem popisu stanovništva nacionalne manjina Prnjavora podelila na Poljake, Italijane Čehe, Rome, Ukrajince i druge.

Festival nacionalnih manjina

Već sedam godina Prnjavor je domaćin festivala nacionalnih manjina „Mala Evropa“ koja predstavlja manifestaciju kulture, mladosti i različitosti koje spajaju narode.

Prnjavorčani svake godine uživaju u  nastupima folklornih udruženja Čeha, Poljaka i Ukrajinaca, te se promociji tradicionalnih kuhinja nacionalnih manjina koje žive na području opštine. Ukrajinci su prošle godine za posetioce napravili 700 piroga, njihovog tradicionalnog jela, koje su kuhali na samom događaju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )