FOTO: null

Kandidat za gradonačelnika Bijeljine Zlatko Maksimović predstavio je danas privrednike iz Italije koji su zainteresovani za ulaganje i bolje upravljanje regionalnom sanitarnom deponijom "Eko-dep" u ovom gradu.

Na konferenciji za novinare Pokreta "Uspješna Srpska" u kojem djeluje, Maksimović je rekao da bi ova saradnja bila ulaganje i u zaštitu zdravlja građana Semberije jer bi bilo zaustavljeno zagađenje vazduha i zemljišta, te eliminisan smrad na koji se građani Bijeljine žale godinama. 

"Nije bilo razumijevanja u gradskoj vlasti za ovaj problem, kao ni za loše poslovanje preduzeća `Eko-dep` koje godišnje skupi do 30.000 tona čvrstog otpada, a ništa ne reciklira", rekao je Maksimović. 

Prema njegovim riječima, uskladišteni otpad na deponiji već je dostigao razmjere brda, dimenzija jednakih susjednom Obriježu, koji je najveće uzvišenje u Bijeljini. 

Maksimović je ukazao da su mogućnosti zarade od reciklaže otpada velike i da je evropski standard recikliranje 50 odsto otpada, a neke razvijene zemlje u svijetu recikliraju i do 90 odsto otpada. 

"Partner iz Italije nudi da instalira postrojenje za reciklažu i nastavi otkup otpada, obavezali bi se da eliminišu smrad sa deponije i opasna zagađenja, proizvodili bi i struju i vraćali kredit preduzeća", naveo je Maksimović. 

On je najavio širenje i jačanje saradnje sa Privrednom komorom Italije, kao i moguća nova ulaganja i podizanje fabrika obuće i tekstila u Bijeljini, koja je nekada imala ovu proizvodnju. 

"Kada postanem gradonačelnik Bijeljine trudiću se da budu realizovani ovi i brojni drugi projekti koji obezbjeđuju zaradu i nova radna mjesta u Semberiji", poručio je Maksimović. 

Direktor italijanske kompanije za obnovljive izvore energije "Valpoličeva enrdži" Marko Selmo predao je Maksimoviću studiju i plan projekta za bolje upravljanje regionalnom deponijom u Bijeljini. 

Selmo je rekao novinarima da bi ovaj projekat obezbijedio upotrebu neiskorištenog otpada, eliminisanje smrada i čestica koje zagađuju zemljište i vazduh u Bijeljini, među kojima i vrlo opasni dioksin.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )