FOTO: null

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je na skupu hirurga iz regije koji je danas održan u Bijeljini da saradnja zdravstvenih institucija Republike Srpske i Srbije omogućava prenos znanja i kadrovsko jačanje zdravs

Na radnom skupu u bijeljinskoj Bolnici "Sveti Vračevi" Bogdanić je poželio da ta saradnja bude još bolja i da se kroz specijalizacije, edukacije i zajednički rad, znanje, iskustvo, način rada i odnos prema pacijentu iz Srbije prenese u zdravstvene ustanove Republike Srpske. 

Ministar je rekao da Bolnica u Bijeljini postiže puni doprinos pružanja zdravstvene zaštite, na sreću zdravstvenog sistema Srpske i posebno pacijenata u semberskoj regiji. 

"Interventna kardiologija u bijeljinskoj bolnici radi već dvije godine i značajno rasterećuje Univerzitetski klinički centar u Banjaluci, a podrška kolega sa Instituta Dedinje pruža mogućnost da se naši stručnjaci edukuju i da za neko vrijeme imamo svoje interventne kardiologe i u Bijeljini, što je značajna stvar", istakao je Bogdanić. 

U razgovoru sa novinarima Bogdanić je rekao da u zdravstvenom sistemu Srpske nema smanjenja plata, nego je došlo do korekcije minulog rada. 

"Tu postoje sporenja da li je minuli rad plata ili dodatak na platu, mi u Vladi mislimo da je to dodatak na platu i to je u ovom momentu bio razlog da se smanji javna potrošnja, dakle, nije cilj da se smanjuju plate, nego da se bruto društveni proizvod uskladi sa javnom potrošnjom", dodao je ministar. 

On je podsjetio da je izvršena i dopuna kolektivnih ugovora, s obzirom da je nastao problem u vezi sa posebnim uslovima rada i da je dogovoreno da se napravi jedinstvena procjena tih radnih mjesta sa posebnim uslovima. 

Bogdanić je ocijenio da je ova godina u zdravstvu bila opterećena novim zahtjevima, skupom dijagnostikom i lijekovima, te sa druge strane nedovoljnim doprinosima jer se, za sada, zdravstvo finansira samo iz doprinosa, uz dodatni problem otvaranja tržišta za radnu snagu iz ove oblasti sa kojim se suočavaju sve zemlje u regionu. 

"Očekujem da će u narednoj godini biti napravljene značajnije uštede i da će svi napokon da shvate da je vrijeme da se oporezuju one namirnice ili proizvodi koji donose štetu ljudskom zdravlju, te da nađemo još nekih načina da poboljšamo prihode u Fondu zdravstvenog osiguranja", rekao je Bogdanić. 

Ministar Bogdanić je podsjetio da su u Fondu napravljene promjene, poput smanjenja broja izvršnih direktora i drugih rukovodećih radnika i najavio da će se taj trend prenijeti na ostale, uz ocjenu da je odgovornije ponašanje neophpodno nastaviti u narednom periodu. 

Stručni sastanak hirurga u Bijeljini organizovali su Asocijacija hirurga Republike Srpske i Odjeljenje za hirurške grane bijeljinske Bolnice "Sveti Vračevi", zajedno sa Hirurškom sekcijom Srpskog lekarskog društva i uz učešće hirurga iz vodećih kliničkih centara u Srbiji. 

Direktor bijeljinske bolnice Siniša Maksimović istakao je da su kolege iz Srbije učitelji i prijatelji hirurga u Srpskoj i da se u zdravstvu mnogo polaže na edukaciju. 

"Hirurško odjeljenje je ponos bijeljinske bolnice", rekao je Maksimović i dodao da je od preseljenja u novu zgradu u Bolnicu primljeno 50.000 pacijenata i obavljeno 12.000 operacija. 

Predsjednik Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva Nebojša Stanković istakao je da je edukacija uslov za bavljenje sofisticiranim i složenim poslom kao što je hirurgija i da zahtijeva stručnu komunikaciju i razmjenu dragocjenih iskustava. 

Direktor hirurgije u Urgentnom centru Srbije Tomislav Ranđelović pohvalio je saradnju hirurga u Srbiji i Republici Srpskoj i istakao da je to prvenstveno važno za pacijente.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )