FOTO: InfoBijeljina

Borjan Maksimović, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje po ovlaštenju gradonačelnika Bijeljine, ističe da su stovoreni preduslovi da se naš grad afirmiše kao regionalni privredni centar.

Maksimović, koji je kandidat za odbornika u Skupštini grada na listi SDS-a, pod rednim brojem 15, podsjeća da su u prethodnom periodu sproveli niz konkretnih aktivnosti na unapređenju uređenja prostora i planiranju novih sadržaja na području našeg grada. 

“Usvojili smo Regulacioni plan ‘Industrijska zona 4’ i Regulacioni plan ‘Agrotržni centarʼ, koji su temelj budućeg privrednog razvoja grada Bijeljina. S obzirom da se teritorijalni obuhvat pomenutih planova graniči sa trasom autoputa Sremska Rača - Bijeljina - Brčko, stvoreni su preduslovi da se Bijeljina afirmiše kao regionalni privredni centar”, precizirao je Maksimović.

Pored toga, kako je dodao, usvojili su i pripremili regulacione planove u naseljima Galac, Gvozdevići, Dašnica i Filip Višnjić, kao i Urbanistički projekat “Poslovni komercijalno-administrativni centar”, gdje mješovito stanovanje dobija na značaju i uvodi se u većem obimu, kao dominantna namjena površina na ovom prostoru. 

“Realizacija ovih dokumenata direktno utiče na plansku izgradnju i uređenje prostora, kao i podizanje kvaliteta urbanog standarda, što je direktno doprinijelo povećanom intenzitu izgradnje kolektivnih stambenih i poslovnih objekata”, navodi Maksimović. 

Izgradnja novih objekata, kako je dodao, zahtijeva i ulaganja u rekonstrukciju i rehabilitaciju javnih površina i saobraćajnica, ali i izgradnju novih, kako bi se u narednom periodu omogućila funkcionalnija pristupačnost, ali i povezanost sa gradskim saobraćajnicama visokog ranga. 

Ekspanzija izgradnje je, dodaje on, rezultirala i povećanjem prihoda po osnovu naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente, sa konstantim rastom. Ti prihodi su 2021. godine iznosili 7.602.774 KM, u 2022. su bili 8.675.922 KM, a prošle godine zabilježena je cifra od čak 10.657.792 KM.

“Podstakli smo izgradnju i smanjenjem administrativnih troškova za dobijanje građevinske dozvole tako što smo administrativnu taksu u postupku izdavanja građevinske dozvole ograničili na 0,5 odsto od predračunske vrijednosti objekta, ali na maksimalno 5.000 KM za objekte kolektivnog tipa stanovanja”, navodi Maksimović.

Osvrnuo se i na besplatan postupak utvrđivanja legalnosti objekata.

“Omogućili smo besplatan postupak utvrđivanja legalnosti objekata za sve građane, kako bismo riješili status bespravno izgrađenih objekata i mogućnost upisa istih u katastar nepokretnosti. Hoćemo i možemo još bolje! Da voljom naroda služimo rodu svome!”, rekao je Maksimović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )