FOTO: null

U organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u Bijeljini je postavljen makroogled kukuruza sa 80 vrsta hibrida.

Ogled je zasijan na parceli Poljoprivrednog dobra "Semberija" u Novom Selu, u saradnji sa sjemenskim kućama koje se bave distribucijom sjemena na prostoru Republike Srpske. 

"Svrha postavljanja ogleda je da se hibridi različitih selekcijskih kuća i različitih dužina vegetacije ispitaju u agroekološkim uslovima Semberije", kažu stručnjaci bijeljinske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi. 

U ogledu je zasijano 80 hibrida različitih grupa zrenja, a zaštita od korova obavlja se sa različitim herbicidima, u saradnji sa distributerima zaštitnih sredstava na prostoru Srpske, pa je postavljeni ogled kukuruza ujedno i herbicidni ogled. 

Tokom vegetacije ogled će pratiti stručna lica, a krajem vegetacije planirano je organizovanje manifestacije "Dani polja" na kojoj će poljoprivredni proizvođači imati priliku da hibride kukuruza vide na jednom mjestu i uporede osobine koje ih interesuju. 

Nakon berbe i vaganja svakog hibrida posebno, na osnovu dobijenih rezultata, proizvođači Semberije imaće mogućnost da odaberu odgovarajući hibrid za svoje potrebe i agroklimatske uslove.

Na području Bijeljine poljoprivredom se bavi više od 8.000 porodičnih gazdinstava.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )