FOTO: null

U proteklih 13 godina, zahvaljujući Festivalu, u Bijeljini je nastupilo više od 450 horova i 20 hiljada horskih pjevača iz Srbije, BiH, Bugarske, Mađarske, Ukrajine, Rusije i drugih zemalja. Na 14. horskom festivalu "Majske muzičke svečanosti" u Bijeljini

"Raduje činjenica da i ove godine imamo dosta novih horova, koji po prvi put dolaze na naš festival. To je jedini festival ovakvog tipa u regionu, jer okuplja daleko najveći broj učesnika", napominje Čukić za Srnu. 

On pojašnjava da je značaj ove manifestacije višestruk, kako za Bijeljinu, Republiku Srpsku, tako i za hor "Srbadija", koji iz godine u godinu stiče nove prijatelje. 

U proteklih 13 godina, zahvaljujući Festivalu, u Bijeljini je nastupilo više od 450 horova i 20 hiljada horskih pjevača iz Srbije, BiH, Bugarske, Mađarske, Ukrajine, Rusije i drugih zemalja. 

Čukić napominje da se značaj Festivala ogleda i u edukativnom vidu, jer je za vrijeme proteklih manifestacija održano nekoliko seminara i predavanja za dirigente, profesore i nastavnike muzike, kao i radionice za pjevače. 

"Ugostili smo LJubova Ukolova iz Rusije, Aleksandra Zjuskina iz Ukrajine, Dmitrija Ilieva i Kostadina Buradžieva iz Bugarske, Zorislavu Vasiljević, Darinku Matić-Marović, Vesnu Šouc... 

Zatim Đorđa Stankovića, Stanka Šepića, Svetislava Božića, Miodraga Govedaricu, Desanku Trakilović, Čestimira Dušeka te mnoge druge stručnjake iz oblasti muzike", navodi Čukić. 

Festival će ove godine biti otvoren 8. maja Svečanim koncertom i nastupom Hora "Srbadija", kao izvršnim organizatororom festivala, sa dirigentima prof. dr Desankom Trakilović i mr Jelenom Milićević Trakilović, te solistima i prijateljima. 

"Za ovu priliku pripremili smo nove kompozicije, a predstavićemo i dio programa koji smo izveli na 7. međunarodnom takmičenju horova `Isola del Sole` u Italiji, na kom smo osvojili dvije zlatne medalje i titule pobjednika kategorija mješoviti horovi i folklor", najavljuje Steva Čukić. 

Prvi takmičarski dan je 9. maj kada će se takmičiti muški horovi, ženski horovi, dječiji horovi i folklor /ansambli sa tradicionalnom muzikom/. 

Potom slijede takmičenje mješovitih horova i mješovitih kamernih horova, koje će biti održano u Crkvi Svetog Velikomčenika Georgija, drugog dana Festivala. 

"Planirano je da 11. maja organizujemo okrugli sto povodom dva velika jubileja: 150 godina od smrti prvog srpskog kompozitora Kornelija Stankovića i 115 godina od rođenja kompozitora Marka Tajčevića", navodi Čukić. 

Festival će biti završen u utorak 12. maja, proslavom Krsne slave manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini, koja će započeti Svetom Arhijerejskom liturgijom na kojoj će tradicionalno pjevati Hor "Srbadija". 

Festival se i ove godine održava uz materijalnu i duhovnu pomoć grada Bijeljina, Srpske pravoslavne crkve-Eparhije zvorničko-tuzlanske, Ministarstva prosvjete i kuluture Republike Srpske, kao i uz podršku mnogih dugogodišnjih prijatelja. 

Čukić napominje da je i ove godine ulaz na sve festivalske događaje besplatan i poziva građane Bijeljine, kao i sve koji su u mogućnosti, da prisustvuju koncertima, takmičenjima i drugim festivalskim aktivnostima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )