FOTO: null

Fotoreporter Majkl Babić iz Melburna skoro četiri decenije druži se sa najpoznatijim teniserima današnjice, a od 1979. godine do danas ispratio je sa terena svaki Australijen open.

Za sebe kaže da je dijelom Gradiščanin, jer vodi porijeklo iz sela Kozinci, a dijelom Srpčanin jer je u njemu završio srednju školu i tamo sagradio kuću 1978. godine. U Australiju je stigao sa proputovanja iz Libije, kako bi posjetio strica Miloša, a nedugo zatim upoznao je svoju buduću suprugu i do današnjeg dana ostao u Melburnu. Počeo je izvještavati za sve srpske novine u Australiji, bio je i dopisnik svih većih medija iz Srbije, Hrvatske, Italije i Španije, a danas najčešće izvještava za "Srpski glas" jedini ćirilični list u Australiji.

- Fotografisao sam aero mitinge, konjske i moto trke, međunarodne fudbalske utakmice i Olimpijske igre u Sidneju, ali najviše Australijen open. Posao odradim profesionalno, ali sam i nakon mečeva u kontaktu sa teniserima, pogotovo sa onima iz Srbije. Nenad Zimonjić je na mene ostavio najveći utisak, ali i Novak, Janko, Viktor, Jelena i drugi. Svi su prijatni, uvijek se jave, a Ana Ivanović mi redovno čestita Novu godinu - rekao je Babić.

Novaka Đokovića upoznao je 2004. godine kada je u Melburn stigao kao 17-ogodišnjak u društvu trenera Jovana Lilića i Dejana Petrovića. Lilić mu je tada rekao da će Novak biti prvi teniser svijeta, a u tom momentu je bio drugi na rang-listi juniora, dok je Endi Marej bio prvi.

- Vjerovao sam mu jer sam se lično uvjerio u Novakove kvalitete. Tada je u dublu sa Monfisom dogurao do polufinala. Bio je i ostao komunikativan i inteligentan momak i nije se nimalo promijenio. Uslikao sam na hiljade njegovih fotografija, pa tako i 40 njih sa ovogodišnjeg Australijen opena koje su postavljene na njegovoj zvaničnoj internet stranici - kazao je Majkl.

On smatra da rano ispadanje Đokovića nije iznenađenje, jer se većina tenisera posebno sprema za grend slem turnir. Svi su motivisani i daju maksimum protiv najboljih, pa ne čudi ni rano ispadanje Endija Mareja.

- Novaka treba razumjeti, svakome se desi pad u formi i tada postajete lak plijen za protivnike željne uspjeha. S druge strane, Miša Zverev je protiv Mareja odigrao partiju života i sa onakvom igrom, mogao bi pobijediti bilo koga na svijetu. Vjerujem u Novaka da ponovo može biti "broj 1" na kraju godine, jer je, po meni, bolji od Mareja. Svako finale u Melburnu koje je igrao protiv Britanca sam mirno radio, jer sam znao da je kvalitetniji - istakao je Majkl.

Dodao je da je na pomolu smjena generacija i da polako dolazi vrijeme Aleksandra Zvereva, Dominika Tima, Kajla Edmunda i drugih koji su velike nade bijelog sporta, a među njima je i mladi srpski teniser Miomir Kecmanović, kao prvi junior svijeta.

- Ovogodišnji Australijen open donio je mnoga iznenađenja. Ne bi me čudilo da uskoro na nekom grend slemu zablista neko iz mlađe garde, poput Borisa Bekera koji je sa navršenih 17 godina prošao tri runde kvalifikacija i stigao do titule na Vimbldonu - prisjetio se Majkl.

Bez godišnjeg odmora 15 godina

Iako već 15 godina nema godišnji odmor, ove godine je odlučio da prekine neugodnu tradiciju i posjeti rodni kraj. Obići će rodbinu i prijatelje u Kozincima, Srpcu, Banjaluci, Beogradu i Vupertalu, a planira da ostane najmanje dva i po mjeseca.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )