FOTO: null

Poslanica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić potvrdila je za Press da je u maju ove godine otišla u penziju, za šta joj je isplaćena otpremnina u iznosu od 28.000 KM.

Ona je na osnovu Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i Zakona o Fondu PIO RS, nakon što je stekla uslove za odlazak u penziju, na ime otpremnine, dobila jednokratnu pomoć u iznosu šest plata. Informaciju o njenom postupku objavili su prvo federalni mediji, nakon čega se Majkićeva našla na udaru javnosti i medija. Ona za Press kaže da joj je 25. maja ove godine izdato rješenje o prestanku statusa stalno zaposlenog poslanika zbog odlaska u penziju po sili zakona.

- To je pravo koje je koristila gomila poslanika koji su navršili 40 godina radnog staža. Kao izabrano lice, stekla sam pravo da, pored toga što imam pravo na penziju, imam pravo i na rad do 2018. godine. Ja sam isto tako iskoristila tu mogućnost, kao i svi drugi, i tu ne vidim problem. Inače, od tog dana sam i zvanično u penziji, ali sam ponovo istovremeno opet stekla status stalno zaposlenog poslanika i tu nema ništa sporno - rekla je Majkićeva.

Na naše pitanje zašto se nije odrekla otpremnine, te da li je moralno to što je učinila, Majkićeva je odgovorila da nije uzela ništa osim onog što joj pripada.

- To je moje pravo. U parlamentu i u mnogim firmama imaju pravo na otpremninu i niko je se nikada nije odrekao. Pa taman ću sad ja odustati, pored svih ostalih koji su je primili. Koliko puta moram reći da je mene zakon obavezao da odem u penziju i ja sam na osnovu toga dobila otpremninu, isto kao što je to uradio i gospodin Petar Kunić. To je zagarantovano svim poslanicima koji imaju osnov za penziju i tako će biti i ubuduće. Meni niko ne može oduzeti to pravo, kao što mi ne može biti oduzet mandat. Da nisu to uradili, ja bih morala da radim i više od 40 godina, što nije dopušteno, i po sili zakona sam morala završiti svoj radno-pravni status. Taj presjek radnog odnosa trajao je jedan dan, jer jedino je tako to moguće uraditi, a da ne prestanem da radim. U FBiH niko ne pita za to, a kada mi uzimamo iz RS, nas onda melju svi - rekla je Majkićeva.

Predsjednik RS i SNSD-a, Milorad Dodik, danas je ocijenio potez Majkićeve moralno i politički nekorektnim.

- Iznenađen sam ovom informacijom. Ukoliko je nastavila s profesionalnim statusom i nakon uzimanja otpremnine, to za mene nije ni moralno, ni politički ispravno. Ne znam na osnovu čega je mogla da uzme otpremninu, ali čak i ako je sve po propisima, koristeći takve duple aršine, nije prihvatljivo i nije fer - rekao je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )