FOTO: null

Već četvrt vijeka čekamo pravdu, ali nje nema za našu nevinu djecu koja su ubijena na kućnim pragovima samo zato što su srpska, jedan za drugim ponavljali su juče po ko zna koji put ožalošćeni i pravosuđem razočarani mještani Zalazja i drugih srebreničkih

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća kod spomenika u srebreničkom selu Zalazje, juče je obilježeno 25 godina od ubistva 69 srpskih civila i vojnika. Paleći svijeće za žrtve koje su pripadnici Armije RBiH pobili na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Zalazje i Sase i bratunačkim Biljača i Zagoni, okupljeni nisu skrivali razočarenje što još jednu godišnjicu dočekuju, a da pravda nije stigla ubice.

- Moja teško oboljela sestra Marija Jeremić samo je željela da nađe posmrtne ostatke sina Marka i da ga sahrani pored drugog sina Radovana, koji je ubijen u Zalazju. Stalno je govorila da je u životu još drži želja da nađe bar njegovu kost, pa da na miru sklopi oči. Nažalost, ova joj se želja neće ispuniti, jer su pravda i traženje nestalih Srba prespori, a moja sestra je pala na postelju - kaže Desanka Dragičević.

Na nepravdu prema srpskim žrtvama i njihovim porodicama ukazao je i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

- I pored svjedoka i dokaza, neko čeka da prođe vrijeme da umru očevici stradanja Srba na ovom području i da nestanu dokazi o počinjenim zločinima u Zalazju i drugim selima oko Srebrenice - rekao je Grujičić.

Brojne delegacije su prije pomena u Zalazju položile cvijeće i odale počast srpskim žrtvama na Gradskom groblju u Bratuncu, te mjestima stradanja u Biljači i Sasama. U ime predsjednika RS vijenac na spomen-obilježje srpskim žrtvama položio je potpredsjednik srebreničke Skupštine Radomir Pavlović, koji je istakao da je Zalazje jedno od 56 srpskih sela koja su opljačkana i uništena.

- U posljednjem ratu u Podrinju je ubijeno 3.500 Srba, a još niko nije odgovarao. Srbi su umorni od nepravde - rekao je Pavlović.

Srebrenički sveštenik Aleksandar Mlađenović istakao je da se masovno srpsko stradanje u Zalazju ponovilo dva puta u prošlom vijeku i da zločinci nisu kažnjeni.

- Mnogo je sličnosti u ovozemaljskoj "pravdi" i danas imamo zločince koji su kao i njihovi duhovni i tjelesni preci okrvavili ruke u Zalazju, a žive kao slobodni građani - rekao je Mlađenović.

Muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića 12. jula 1992. godine upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle, nastavljajući sistematsko i plansko etničko čišćenje srpskih prostora u Podrinju.

Ponavljanje istorije

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović podsjetio je na velika stradanja Srba u Zalazju u prethodna dva rata.

- Na spomenicima se nalaze imena 96 stradalih Srba iz Drugog svjetskog rata, od kojih su polovina bila djeca, a iz Odbrambeno-otadžbinskog rata 69 imena, od kojih 22 civila. Pitamo se koliko je potrebno da se pobije Srba da bi neko odgovarao - rekao je Milunović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )