FOTO: glassrpske

Uprkos smanjenju prihoda u opštinskoj kasi zbog pandemije virusa korona, u Loparama je zahvaljujući pomoći dijaspore i Vlade Srbije nastavljena realizacija započetih projekata, ali prave planove i za nove, među kojima je najveći izgradnja Turističko-rekreativnog centra “Busija” na Majevici.

Zahvaljujući upravo pomoći Majevičana koji žive u dijaspori realizovano je 12 investicionih projekata veoma značajnih za otvaranje novih radnih mjesta, ali i prihoda u budžet.
 
Nova zapošljavanja i dobit očekuju i kada zaživi Turističko-rekreativni centar “Busija” na Majevici, a načelnik opštine Rado Savić ističe da su sve snage usmjerene na realizaciju tog projekta.
 
- Administrativne poslove smo riješili, definisanje trase puta nam je najteži posao jer smo morali više puta da je mijenjamo zbog niza problema. Sada razmatramo treću opciju, gdje bi put išao državnim zemljištem da bismo izbjegli problem sa regulisanjem imovinsko-pravnih odnosa. Za sada imamo najavu da će ove godine biti izgrađeni novi objekti, dok čekamo rješenje za trasiranje puta - rekao je Savić.
 
Za to vrijeme u Priboju kod Lopara u toku je i izgradnja višenamjenske proizvodne hale posredstvom donacije Vlade Srbije.
 
- Očekujemo da će polovinom jula radovi biti završeni. Nije nam primarni cilj da dobijemo zakupca te hale, nego da on zaposli što više ljudi. Uskoro će biti raspisan javni poziv, a zakupac će imati minimalna plaćanja uz uslov da zaposli što veći broj građana. Planiramo da oko te hale u Priboju otvorimo poslovnu zonu, te dvije u samim Loparama i jednu u Bobetinom brdu, jer nam to otvara perspektivu u budućnosti zbog prolaska dionice autoputa kroz Bijeljinu i Brčko - rekao je načelnik Savić.
 
Uskoro počinje i izgradnja fabrike sira, za šta je Majevičanin Vaso Vasić, koji živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, iskazao zainteresovanost nakon što je u Lipovicama oformio i farmu koza.
 
- Kupio sam zemlju u Lipovicama. Na farmi imamo 150 koza, a plan je da ih na ljeto 2022. godine bude 300, što bi predstavljalo ozbiljnu proizvodnju i sertifikovane proizvode kao konačan cilj - kaže Vasić.
 
U opštini Lopare podržali su njegovu ideju, a plan je da proizvodnja bude 30 tona godišnje i da se izvozi u Emirate.
 
U međuvremenu, zaživjela je i proizvodnja majevičkog dimljenog sira.
 
- Uspjeli smo da registrujemo Poljoprivrednu zadrugu koja se zove “Zarac”, posredstvom koje ide distribucija tog sira. Trenutno osam žena radi na proizvodnji ovog sira. Interesovanje je ogromno, pa one ne mogu stići da proizvedu koliko je tražen - istakao je Savić podsjetivši da je prije nekoliko godina brendirana i majevička rakija.
 
Dodao je da rade i na prevazilaženju problema u “Vezionici”.
 
- Tu imamo problem zbog pandemije jer je tekstil vrsta robe koja se slabije kupuje, pa je proizvodnja trenutno stala, a i čekamo da budu riješeni imovinski odnosi nakon smrti vlasnika - rekao je Savić.
 
Infrastruktura
 
Prema riječima Rade Savića, pomoć dijaspore ogleda se i u infrastrukturnim projektima.
 
- Ovih dana u mjesnoj zajednici Jablanica mještani su se organizovali da bude izgrađeno oko dva kilometra asfaltnog puta, za šta će polovinu novca obezbijediti upravo naši ljudi iz dijaspore, što je za opštinu ogromna pomoć - kaže Savić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )