FOTO: pixabay

Nove tehnologije ne smiju biti prepreka do knjige u klasičnoj formi i lutkarski festival u Bijeljini pokazuje da se može biti ukorak sa vremenom i istovremeno očuvati tradicionalne vrijednosti, izjavila je na otvaranju Festivala lutkarstva i video-prezentacije knjige "Lutvid fest" bibliotekar Jelena Kalajdžić.

"Lutvidovanje je postalo riječ za ljubav prema čitanju, a naš fest međunarodni spektakl ljubavi prema djeci i knjizi i brend Republike Srpske", ocijenila je Kalajdžićeva. 

Narodna biblioteka "Filip Višnjić" u Bijeljini treći put je domaćin "Lutvid festa" koji je okupio osam takmičarskih ekipa učenika osnovnih škola iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. 

Kalajdžićeva ističe da je svaka priča o djeci i knjizi preduslov za cjeloživotno čitanje i da se kroz fest ostvaruje glavna bibliotečka djelatnost - popularizacija knjige i čitanja. 

"Lutvid" je svečano otvorio član žirija Duško Tuzlančić porukom da je pozorište umjetnost trenutka, a festival bijeljinske biblioteke popularizacija kreacije i entuzijazma. 

"Najveća radost ovog festivala sigurno nije takmičenje, nego postojanje, putovanje kroz dugačku selekciju u kojoj birate knjigu, pišete originalan scenario, snimate trejler, montirate, kreirate lutke i pazite na interpretaciju i način na koji ćete lutkama udahnuti život. Zato ste pobjednici svi vi koji ste došli na fest iz pet gradova sa osam predstava i 65 lutaka", rekao je Tuzlančić. 

U okviru "Lutvida" postavljena je i strip izložba lutaka sa prethodna dva festa "Da ti šapnem kako smo ispale iz knjiga" s ciljem da ovi ručno rađeni književni junaci ožive knjigu i djetinjstvo. 

Organizatori festa pozvali su osnovne škole i biblioteke u Republici Srpskoj koje se na bilo koji način kreativno bave čitanjem da se dogodine prijave na "Lutvid". 

Bijeljinska biblioteka je kroz ovaj fest postala jedinstvena sa unikatnim fondom lutaka - 52 književna junaka koji su obogatili bibliotečki fond. 

Ove godine u okviru "Lutvida" održava se i "Lutvidić" za učesnike predškolskog uzrasta na kojem će biti prikazano sedam trejlera za slikovnice koje je pripremilo 130 takmičara iz gradskih vrtića, a u defileu najmlađih učesnika festa sutra će biti prikazano 550 ručno izrađenih lutaka. 

Sponzori festa su "Brčko gas osiguranje", fabrika "Sava" i Turistička organizacija "Hepi travel". 

Prvog dana festivala Osnovna škola /OŠ/ "Jovan Dučić" iz Bijeljine predstaviće knjigu "Slamnata koliba" čiji je autor Cao Vensjuen, OŠ "Sveti Sava" iz Crnjelova knjigu Duška Radovića "Priča o ružnim rečima", bijeljinska OŠ "Knez Ivo od Semberije" djelo "Mačak u čizmama", čiji je autor Šarl Pero. 

Žiri i publika će imati priliku da vide i rad osnovaca iz Škole "Dragiša Luković Španac" i Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" iz Kragujevca o temi "Pinokio", autora Karla Kolodija. 

Drugog festivalskog dana na repertoaru su lutkarske predstave po knjizi "Tri sorele" Stevana Koprivice u izvođenju članova Kulturnog centra "Nikola Đurković" iz Kotora i "Knjiga o džungli" autora Radjarda Kiplinga, a predstaviće je učenici Škole "Desanka Maksimović" iz Zaječara. 

Predstavom "Crna baka" po knjizi Desanke Maksimović predstaviće se učenici OŠ "Meša Selimović" iz Janje. Publika će imati priliku da vidi i rad učenika OŠ "Petar Leković" i Narodne biblioteke iz Požege po knjizi "Grozni Gaša i vremeplov", čiji je autor Frančeska Simon. 

"Lutvidujte ono što još niste pročitali", poručili su organizatori festa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )