FOTO: banjaluka.net

Bivši šef Sektora za implementaciju projekata u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Nebojša Lukić osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na godinu zatvora i novčanu kaznu od 40.000 KM za primanje mita i trgovinu uticajem.

Presuda je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice kojim je optuženi obavezan i da vrati 75.000 KM stečenih krivičnim djelom, a što je on već uplatio u budžet. Lukiću je u izrečenu kaznu uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od mjesec i 24 dana.
 
Prema presudi Lukić je vlasnike firmi „Eko Radeks” i „Milanović Transport” braću Radomira i Miroslava Milanović iz Bijeljine upoznao da imaju pravo da se prijave na javni konkurs za dodjeljivanje sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine, a nakon toga im tražio mito.
 
Rekao im je da nakon što njihove firme prođu na konkursu za dodjelu novca da njemu predaju pola dobijenog iznosa kao i dodatnih 5.000 KM, što su oni  pristali te dali Lukiću 75.000 KM.

Osim toga, Lukić je zajedno sa braćom Milanovića tražio mito od  vlasnika firme iz Srpca Sanje E. koja je na pomenutom konkursu dobila sredstava Fonda.
 
Radomir i Miroslav su od Sanje E. tražili da im preda 45.000 KM kako bi joj omogućili korištenje dobijenih sredstava.Oni su joj rekli da će novac dati Lukiću jer bez njegovog odobrenja neće moći da raspolaže sredstvima.
 
Braća Milanović su  za davanje mita i  trgovinu uticajem ranije priznali krivicu i zaključili sporazume sa Republičkim tužilaštvom. Radomir je na osnovu toga osuđen na godinu zatvora i 8.000 KM novčane kazne, a Miroslav na deset mjeseci zatvora i četiri hiljade novčane kazne.
 
Sporazumom je od Radomira oduzeta nezakonito stečena imovinska korist od 10.000 KM, prenosi Glas Srpske.
 
Lukić je u vrijeme hapšenja  bio visoki funkcioner Socijalističke partije i potpredsjednik Gradskog odbora u Doboju. Obavljao je funkciju zamjenika direktora republičkog Fonda za zaštitu životne sredine i šefa sektora za implementaciju projekata u fondu.

Radni odnos je prekinuo sporazumnim raskidom 28. juna prošle godine zbog prelaska na drugo radno mjesto.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )