FOTO: InfoBijeljina

Kandidat DNS-a za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske dr Cvijetin Lukić oglasio se saopštenjem o dobrobitima i manama jednokratne pomoći građanima u Republici Srpskoj.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

„Svaka pomoć građanima je humana i dobrodošla, pa je tako pohvalna aktivnost Vlade Srpske kojom daje jednokratnu pomoć stanovništvu. Nažalost, svako dobro ima i svoju lošu stranu pa se kod ovakvog vida pomoći javlja jedno veliko „ali“. Budžet je, naime, budžet svih građana pa su, oni, tako, stvarni vlasnici sredstava na svojim računima, iako, čini se, populistička politika vladajuće većine u BiH i Republici Srpskoj ima za cilj da ubijedi građane da su sredstva koja im se daju u vlasništvu političke elite.

U vremenu inflacije, kojem danas svjedočimo, pomoć građanima ne smije biti jednokratna i svedena na period od izbora do izbora, već redovna, planska i održiva ekonomska aktivnost na mjesečnom nivou. Stoga se dolazi do zaključkak da se građanima dodjeljuju sredstva koja im, po svemu sudeći, u potpunosti i pripadaju.

Vlast nudi i pozitivne primjere, a jedan od njih je i obećanje aktuelnog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će svaka porodica koja ima četvoro ili više djece ili višečlana porodica sa jednim nezaposlenim roditeljem dobiti primanja od 750 KM na mjesečnom nivou. Ova mjera je dobra, ali mogla bi se protumačiti kao populistička ukoliko obećanje ne bude ispunjeno ili ako se pojedincima iz vlasti za sprovođenje te mjere budu dodjeljivale posebne zasluge, i ako bi se neprestano kroz medije isticalo kome građani treba da su zahvalni za taj vid pomoći“, kaže dr Cvijetin Lukić, kandidat DNS-a za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 
Bez obzira na to ko je danas, a ko sutra na vlasti, Srbi, ukoliko žele da sačuvaju imidž ozbiljnog naroda, treba da sjednu za sto i dogovore dugoročne mjere. Kao odgovorni i istinski zainteresovani za budućnost naše države, treba da se dogovorimo o fundamentalnim principima i ciljevima koje želimo ostvariti, obuhvatajući demofgrafsku, ekonomsku, zdravstvenu, ekološku, boračku i sve druge politike.

Građani bi, u tom slučaju, morali biti upoznati sa svim ključnim odrednicama ovih principa, da bi u svakom trenutku mogli da prate napredak ili stagnaciju datog procesa. Svaki građanin ima pravo da zna ko je odgovoran za rad ili nerad – pa, ukoliko se radi, to treba nagraditi, a ukoliko ne – odgovorne sankcionisati, a to bi trebalo da postane dio zakonske i podzakonske regulative, što dosada nije bio slučaj“, navodi Lukić.
 
„Baš zato što ovo pitanje nije zakonom regulisano, danas svako može da bude političar, da u skupštinskim foteljama ćuti i uredno prima platu za svoj nerad, iako ga je narod birao zbog njegovih obećanja o boljem životu. Zato se, narode moj, čuvaj velikih obećanja onih koje poslije izbora gotovo da više i ne vidiš! Ne biraj vlast prema sitnom interesu koji se nudi trenutno, već biraj prema tome ko ti neće okrenuti leđa nijednog dana u godini i ko će se odgovorno boriti za bolje sutra svojih građana. Ima i onih, odgovorno tvrdim, za koje danas vrijedi glasati, stoga na izbore treba da izađe svako kome je stalo do budućnosti svoje porodice i svoga naroda. Iskoristite pravo glasa, ne pravdajući se nikome za svoj izbor, jer glas je jedino o čemu vas je vlast pitala tokom četiri godine mandata. Imate pravo da odgovorite svojom voljom“, poručuje Lukić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )