FOTO: null

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, izjavio je da će danas postignuti dogovor o kontakt tački za saradnju BiH i Evropola unaprijediti mnoge stvari u policijskoj saradnji.

Lukač je izjavio novinarima u Sarajevu da je Republika Srpska insistirala da se poštuje operativni sporazum koji je ranije potpisan.

– I upravo smo danas to uradili – prihvaćeno je da zajednička kontakt tačka bude u Ministarstvu bezbjednosti, kao što je operativnim sporazumom predviđeno – istakao je Lukač.

On je rekao da će biti potrebno uraditi još neke operativne stvari kako bi dogovor počeo da funkcioniše.

– Uglavnom, danas smo uspjeli postići dogovor – konstatovao je Lukač i dodao da veliku zaslugu za to ima i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Naglasivši da je saradnja sa Evropolom neophodna, Lukač je podsjetio da je BiH do sada bila jedina zemlja koja nije imala saradnju sa ovom ogranizacijom.

– Nadam se da je ovo korak naprijed sa sve policijske agencije u BiH – zaključio je Lukač.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić i ministri unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i Federacije BiH Aljoša Čampara dogovorili su danas u Sarajevu da kontakt tačka za saradnju BiH sa Evropolom bude u Ministarstvu bezbjednosti.

Mektić: Stvorene pretpostavke za efikasniju borbu protiv kriminala

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da će, danas postignuti dogovor o kontakt tački za saradnju BiH sa Evropolom, omogućiti efikasniju borbu protiv svih vidova kriminala, uključujući terorizam i ilegalne migracije.

– Ovaj sporazum je od ogromnog značaja za BiH. Sad ćemo postati sastavni dio Evropola, odnosno evropske policije – rekao je Mektić novinarima nakon što je sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem i Federacije BiH Aljošom Čamparom dogovorio da kontakt tačka bude u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Prema Mektićevim riječima, današnji dogovor omogućiće da BiH ima pristup svim analizama, informacijama i bazama podataka.

– Učestvovaćemo zajedno u međunarodnim policijskim akcijama, istragama, hapšenjima, provjerama… Lakše ćemo dolaziti do različitih provjera i informacija koje nam budu trebale u vezi sa terorizmom i organizovanim kriminalom, posebno kada je riječ o pranju novca, finansijskom kriminalu, različitim prevarama i mahinacijama – precizirao je Mektić.

On je dodao da će se pozitivni efekti vidjeti i kada je riječ o suočavanju BiH sa migrantskom krizom.

Ministar bezbjednosti BiH najavio je da će o postignutom dogovoru informisati učesnike ministarske konferencije EU i zemalja zapadnog Balkana u Sofiji, na koju putuje sutra.

– Ovo je veliki napredak koji je bitan i sa stanovišta ukupnih evropskih integracija BiH, ne samo u bezbjednosnom sektoru – dodao je Mektić.

Govoreći o tome zašto do sada nije postignut dogovor o kontakt tački za saradnju BiH i Evropola, Mektić je ocijenio da je to propust pregovaračkog tima koji je radio u prošlom mandatu.

– Bila je definisana samo adresa Trg BiH 1, što je cijeli jedan kvart u Sarajevu, bez definisanja institucije – rekao je Mektić i dodao da je to otvaralo prostor za različite mahinacije i tumačenja u 16 bezbjednosnih agencija u BiH.

Ministar bezbjednosti BiH istakao je da su Delegacija EU i Evropol u velikoj mjeri pomogli da dogovor bude postignut.

– Biće nam potrebna pomoć delegacije EU i prilikom implementacije ovog dogovora imaćemo puno tehničkih zahtjeva u smislu obezbjeđivanja tehničkih kapaciteta, kao što su posebni zaštićeni sistemi za prenos veza – istakao je Mektić.

On je dodao da je Evropska komisija obećala da će finansijski podržati sprovođenje ovog dogovora, što je posebno bitno, budući da je BiH na sredini budžetske godine u kojoj nema planirana sredstava za ove namjene.

– Nadam se da ćemo vrlo brzo uputiti našeg policijskog oficira za vezu u sjedište Evropola u Hagu – rekao je Mektić.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je ranije potpisan operativni sporazum između BiH i Evropola, ali da je tek danas dogovorena kontakt tačka, što je bilo predviđeno tim sporazumom.

– Ovo je jedan od ključnih, ako ne i ključni element u našoj saradnji zato što se tiče direktno bezbjednosti građana EU i BiH – istakao je Vigemark, ocijenivši da dogovor dolazi u pravom momentu i pokazuje da je BiH u stanju, ne samo da postiže sporazume, nego i da ih realizuje i da obezbijedi konkretne rezultate.

On je potvrdio da će EU pomoći operacionalizaciju današnjeg dogovora.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara istakao je da je Evropol veoma bitan jer se tiče bezbjednosti građana BiH, ali i regiona.

– Na ovaj način je definisana razmjena svih bezbjednosnih podataka – naveo je Čampara.

On smatra da je postignuti dogovor važan i kada je riječ o poštivanju odredbe Ustava BiH da svi poslovi u vezi sa međunarodno-pravnim krivičnim djelima treba da budu u nadležnosti BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )