FOTO: null

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da postoji potreba da policija Srpske ostane u povišenoj pripravnosti zbog terorističkog napada u Kumanovu, jer se ne može isključiti mogućnost da se situacija iz Makedonije prelije izv

"Imamo informaciju da se borbe nastavljaju, a nije isključeno da će teroristima pokušati da se pridruže novi teroristi sa ciljem da sukob bude podignut na viši nivo. Srbija nije bez potrebe poslala svoje jedinice na granicu prema Makedoniji, jer je očigledno na djelu stvaranje tzv. Velike Albanije kao cilja od koga Albanci nikad neće odustati", rekao je Lukač.

Ministar je poručio da će MUP Republike Srpske učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti i u okviru zakona da prijetnje od terorističkih napada svedu na najmanju moguću mjeru.

"To znači da smo spremni da 24 časa dnevno držimo na oku potencijalne teroriste i njihove pomagače, kako bismo ih osujetili u eventualnoj namjeri da izvrše napad", rekao je Lukač za današnji Pres RS.

Govoreći o spremnosti federalnog MUP-a, Lukač je izrazio nadu da će ta institucija preduzeti opsežne mjere i radnje na terenu koje će dovesti do jače kontrole kretanja potencijalnih terorista.

On je ocijenio neodmjerenim reagovanja pojedinih političara iz Sarajeva na akciju "Ruben", ističući da policija Republike Srpske ne progoni Bošnjake već potencijalne teroriste.

"To apsolutno nema veze sa zdravim razumom ni sa istinom, jer smo radili klasičan policijski posao utemeljen na informacijama koje smo imali. Mi jednostavno ne smijemo dozvoliti mogućnost da neka lica za koja smo posjedovali informacije da su u stanju da počine teroristički akt to zaista i urade, a da prije toga nismo ništa preduzeli", rekao je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova RS smatra da u Srpskoj postoji politička volja i opšti konsenzus svih partija i institucija da se spriječi bilo kakav vid terorizma i razvijanje terorističkih ćelija, ali nije siguran da je ista situacija u FBiH, upravo zbog pomenutih izjava političkih funkcionera.

"Takve izjave ne pokazuju da postoji iskrena volja za borbu protiv terorizma, jer ako neko unaprijed najavi da će platiti advokate licima za koja smo utvrdili da su posjedovali propagandni materijal i vrbovali osobe za odlazak na strana ratišta, onda se to slobodno može protumačiti kao potpuna podrška takvom načinu djelovanja i razmišljanja", zaključio je Lukač.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )