FOTO: null

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je tokom 2016. godine smanjen broj krivičnih djela u svim oblastima kriminaliteta, te povećana njihova rasvjetljenost, što ukazuje da je policija Srpske mnogo više radila i da je napra

Lukač je na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon sjednice proširenog kolegijuma ministra unutrašnjih poslova Srpske, ocijenio da je nivo bezbjednosti u Srpskoj tokom 2016. godine bio dobar.

On je naveo da je MUP Srpske ove godine dobro organizovao i obezbijedio šest velikih skupova sa visokim bezbjednosnim rizikom.

"MUP će večeras obezbjeđivati humanitarnu akciju i koncert pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, a predstoji nam i proslava 9. januara i parada u kojoj će biti angažovan veliki broj policijskih službenika", rekao je Lukač.

On je najavio da će 2017. godine biti podizani kapaciteti MUP-a u ljudskim i materijalnim resursima kako bi mogli da se bore protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma, ali i da bi mogli raditi na zaštiti građana, njihove imovine i života.

"Planiramo u MUP uvesti do 200 mladih policajaca, koji završavaju Policijsku akademiju, a već u februaru otvorićemo konkurs za selekciju novih policajaca koje ćemo školovati na ovoj akademiji", rekao je Lukač.

On je podsjetio da je ove godine izvršena reorganizacija MUP-a, odnosno da su napravljene četiri nove uprave, s ciljem postizanja što veće bezbjednosti u Republici Srpskoj, borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma, ali i zaštite građana, njihove imovine i života.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da je stanje bezbjednosti za 11 mjeseci ove godine na zadovljavajućem nivou i da su postignuti bolji rezultati rada nego ranije.

"Rasvijetlili smo ubistvo u Bileći iz septembra i ubistvo Rade Dojčinović, razbojništvo izvršeno na auto-putu Banjaluka-Gradiška kada je otuđeno 617.000 KM, razbojništvo u firmi žDim-dimž kojim je pričinjena šteta od oko 550.000 KM, dok smo iz ranijeg perioda rasvjetlili 185 teških krađa i 11 razbojništava", naveo je Ćulum.

On je rekao da je opšti kriminalitet u padu za 4,4 odsto, a teške krađe za 14,4 odsto i njihova rasvijetljenost se kreće oko 50 odsto.

"Evidentirano je 87 krivičnih djela razbojništva i njihova rasvijetljenost iznosi 58 odsto. Evidentirana su 22 ubistva, od čega je jedno ostalo nerasvijetljeno. Riječ je o ubistvu počinjenom na području Zvornika i ono je sigurno obračun organizovanih kriminalnih grupa iz regiona", rekao je Ćulum.

On je podsjetio da je Policija Srpske u proteklih 11 mjeseci uspješno obezbijedila 3.000 skupova, od čega se posebno ističe otvaranje Ferhadije u Banjaluci, obilježavanje Dana Republike, te održavanje protesta i kontra mitinga, kao i izbora i referenduma.

"Policija je na mjestu izvršenja krivičnog djela lišila slobode 156 osobe, od čega u 99 slučaja po sopstvenoi zapažanju, a u 57 je bilo po dojavi građana", dodao je Ćulum.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )