FOTO: twitter.com

Luka Jović, dobroćudno, pošteno, lijepo sembersko dijete ispunilo je posljednjih dana stranice evropske sportske štampe. Najskuplji srpski fudbaler svih vremena (60 miliona evra!) konačno je završio sagu koja je trajala mjesecima.

Paraf semberske ruke na papiru kraljevskog kluba, kakav krešendo. Kuda ćeš ako ne među najveće, najčvršće, kraljevske zidine Santjaga Bernabeua?! 

Prvi Srbin tamo bio je Milan Janković prije 32 godine, poslije ''ledenih'' 4:2 na Marakani! Crvena zvezda nastavila je niz svojih u fudbalskim evropskim ''aždajama''. Poslije Milana bio je u kraljevskom klubu Robi, a onda i Perica. Od Ognjenovićevog prelaska u Real prošlo je više od dvije decenije. Niz je nastavio Luka. 

U međuvremenu Zvezda je imala ''barijevce'' u Milanu (Dejo), Interu (Juga, Pančev, Miha), Juventusu (Juga)... Englezima u Mančesteru kapiten je bio Vidić, Deki Stanković ušao je nedavno u Interovu ''kuću slavnih'', najtrofejniji fudbaler svih vremena u našem regionu. Kakav niz, kakva imena koja nažalost iz nekog razloga, za razliku od košarkaša, odbojkaša, tenisera... , u reprezentativnom dresu nikada nisu bila na balkonu srpske skupštine u prestonici! 

Crvena zvezda je i u ovom, ''kraljevskom'' nizu, pored svega ostalog, jedinstvena na Balkanu. 60-tih godina prošlog vijeka ''stara dama'' je sve završila sa Šekijem, čekao se njegov paraf na blanko ugovor, a onda su tadašnje komunističke vlasti prelazak tada najvećeg na balkanskim prostorima zaustavile, pod nebuloznim izgovorom ''da mora još neko vrijeme zabavljati narod u tadašnjoj državi''. 

Sredinom 70-tih prošlog vijeka Džajić je bio pred kapijama ''Santjaga Bernabeua'', sve je bilo dogovoreno a onda je i taj transfer propao. Ako je za utjehu Delijama, Džaja je bio na čelu kluba u istorijskom maju 1991 godine.

U međuvremenu neki su iz Zvezde ipak odlazili među najveće. Nikola Jovanović, krajem 70-tih igrao je u Mančesteru, bio je prvi Srbin u tom engleskom gigantu. Početkom 80-tih Pižon je bio prvi i još uvijek jedini Srbin u Arsenalu. Ne smijemo zaboraviti Velibora Vasovića kapitena u Ajaksu s početka 70tih.

Vaske je bio i šef na Zvezdinoj klupi u velikoj pobjedi 4:2 nad Realom 1987.godine! 

Luka, srećno!

D.G.
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )