FOTO: Glas Srpske

Loši vremenski uslovi negativno su se odrazili na proces proizvodnje u “Šumama RS”, zbog čega je to preduzeće prvo polugodište ove godine završilo u minusu od 2,6 miliona maraka.

Navedeno je ovo u polugodišnjem izvještaju o poslovanju “Šuma RS” koji je razmatrao i Nadzorni odbor tog preduzeća.

- Prvu polovinu godine obilježili su loši vremenski uslovi koji su ometali ili potpuno obustavljali proces proizvodnje šumskih drvnih sortimenata. Iz tog razloga je i došlo do podbačaja u izvršenju fizičkog obima proizvodnje - navode u “Šumama RS”, gdje napominju da je sječa izvršena sa 86 odsto od planirane, a realizacija u obimu od 80 odsto.

Naglasili su da je u procesu proizvodnje bilo velikih problema, prvenstveno u prva tri mjeseca, i to zbog visokog snježnog pokrivača, a zatim izuzetno kišovitog perioda u maju.

- Sve to je otežavalo i poskupljivalo proizvodnju šumskih drvnih sortimenata, jer je prouzrokovalo oštećenja traktorskih vlaka i kamionskih puteva - objašnjavaju u ovom preduzeću.

Naveli su i da im već duži niz godina problem predstavlja nedostatak radne snage, što dovodi do kašnjenja u procesu proizvodnje, ali i nekvalitetno izvedenih radova.

Kako bi sanirali gubitke, odmah se pristupilo, kako ističu, uspostavljanju finansijske stabilnosti kroz izradu Programa proizvodno-finansijske konsolidacije, s mjerama koje moraju biti preduzete u idućem periodu.

- Svim direktorima organizacionih dijelova koji su iskazali gubitak u poslovanju naloženo je da konstatovane probleme otklone, usklade prihode i rashode sa planiranim i do kraja godine ostvare pozitivan finansijski rezultat - poručili su iz “Šuma RS”.

U ovom preduzeću navode da do kraja godine, ali i već za devet mjeseci, na osnovu ostvarene sortimentne strukture i prosječnih cijena šumskih drvnih sortimenata, očekuju pozitivan rezultat i veću dobit od planirane.

U “Šumama RS” su istakli i da je Nadzorni odbor naložio upravi preduzeća da izvrši realizaciju svih zaključaka i dodijeljenih odgovornosti, kao i datuma izvršenja definisanih izvještajem.

- Nadzorni odbor će po završetku trećeg kvartala ove godine razmatrati izvršenje i realizaciju zaključaka, kao i finansijsko stanje, a s ciljem poboljšanja rezultata poslovanja do kraja tekuće godine - naveli su u “Šumama RS”.

Poslovanje u prošloj godini

Preduzeće “Šume Republike Srpske” ostvarilo je tokom prošle godine dobit od 4,7 miliona maraka.

- Pozitivan rezultat imala su 22 organizaciona dijela, dok je devet poslovalo negativno - podaci su ovog preduzeća.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )