FOTO: InfoBijeljina

Boračka organizacija Lopare obilježila je danas krsnu slavu Mitrovdan i 27 godina od osnivanja Treće majevičke brigada Vojske Republike Srpske /VRS/ odavanjem počasti za 242 poginula borca iz ovog kraja.

Prvi komandant brigade general Momir Zec rekao je na svečanosti da je ova jedinica bila glavni nosilac borbenih dejstava na područjuu Majevice i da je uspjela da sačuva srpski narod i branjeni prostor.

"Borci i narod bili su odlučni u svojoj borbi koja im je donijela slobodu i mir. Ožiljke iz te borbe nosimo svi, posebno oni čiji su sinovi, braća i očevi utkali svoje živote u temelje Republike Srpske i to treba da nam bude opomena, da nikada ne zaboravimo", poručio je general Zec.

On je podsjetio da je brigada imala 242 poginula borca i više od 800 ranjenih, te da je za ratne zasluge odlikovana Ordenom Nemanjića.

General Momir Zec ovogodišnji je dobitnik najvećeg opštinskog priznanja - Povelje opštine Lopare, za doprinos u stvaranju Republike Srpske.

Slavu borcima čestitao je i načelnik opštine Lopare Rado Savić, istakavši da lokalna zajednica daje punu podršku boračkoj populaciji.

"Ponosni smo na našu Treću majevičku brigadu koja je dala ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske i opstanku srpskog naroda na ovim prostorima, a slava je prilika da se prisjetimo poginulih majevičkih junaka iz odbrambeno-otadžbinskog rata i da ih nikada ne zaboravimo", rekao je Savić.

Predsjednik Boračke organizacije Lopare Risto Radić rekao je novinarima da je položaj boračke populacije u ovoj opšitini dobar i da lokalna vlast, u skladu sa mogućnostima, podržava najosjetljiviju kategoriju društva.

Krsna slava Boračke organizacije Sveti velikomučenik Dimitrije - Mitrovdan obilježena je služenjem liturgije i lomljenjem slavskog kolača u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, te služenjem parastosa i polaganjem cvijeća ispred spomen-obilježja u Loparama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )