FOTO: InfoBijeljina

Članovi udruženja za očuvanje baština „Dijak“ iz Priboja danas su u okviru realizacije Međunarodnog projekta za mlade, a kako bi podstakli razvoj lokalnog turizma kroz označavanje kulturno-istorijskih lokacija na području opština Ugljevik i Lopare te Teočak i Sapna u FBiH i povezivanjem istih, realizovali ucrtavanje biciklističke staze „Stećci“.

Projekat je finansiran od strane ambasade SAD-a u BiH, a akcijom su uredili dvije lokacije stećaka na području opštine Lopare, na lokaciji „Jakovljevići“ u MZ Jablanici i „Triješnici“ u MZ Tobut (Gornji Tobut, zaseok Simanić-Bijelići) na kojima se nalaze najznačajnije nekropole stećaka u ovom dijelu Majevice.

Logističku podršku ovoj aktivnosti kao i do sada kada su u  pitanju bile aktivnosti UZOB „Dijak“, pružila je opštinska uprava Opštine Lopare na čelu sa načelnikom Radom Savićem.

Osobenost pomenutih srednjovjekovnih nekropola stećaka je veliki broj sačuvanih epitafa koji su svjedoci imena pokojnika, imena ktitora spomenika, te svjedoče o njihovim baštinama, životu i vjerovanjima.

Detaljnije informacije moći će se pročitati na turističkim info-tablama koje će biti postavljene na uređenim lokacijama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )