FOTO: srpskainfo.com

Da se i hobi može pretvoriti u unosan posao, dokazala je vrijedna domaćica Ruža Mikić (38) iz Lopara, koja je svoj hobi pravljenja torti pretvorila u uspješni biznis.

Godinama je pravila torte i kolače, najprije za svoju porodicu, a potom i prijatelje i poznanike. Njene slatke kreacije nailazile su na brojne pohvale, nakon čega se osmjelila i registrovala firmu, a hobi pretvorila u uspješan biznis.

Učesnica je Projekta zapošljavanja mladih – YEP inkubatora poslovnih ideja i jedna je od 128 preduzetnika iz 33 lokalne zajednice iz BiH, čiji projekti su prepoznati kao mogućnost samozapošljavanja i stvaranja egzistencije.

Ruža pravi torte i kolače za svadbe, krštenja, slave i ostale svečane prigode. Ljeti je, kaže, potražnja mnogo veća, ali posla ima i zimi.

– Za neke torte i dekoracije potrebno je dva ili tri dana. Zavisi da li se torta ukrašava šlagom ili fondanom. Od veličine torte zavisi i koliko će materijala biti utrošeno. Potrebno je izdvojiti od 30 KM, pa više. Zavisi od želja mušterije, a u sve je potrebno uložiti mnogo truda, mnogo strpljenja, talenat i ljubav prema onome što radite. Vremenom se stekne iskustvo, nauče neke finese – kaže Ruža, koja živi sa suprugom i dva sina.

Dragocena joj je njihova podrška u ovom što radi.

– U početku sam strahovala da li ću uspjeti, hoću li imati dovoljno posla. I tada mi je značilo što su bili uz mene. Sada je sve lakše – kaže vrijedna domaćica.

Dodaje da joj je ipak najveća sreća osmjeh na licima mališana kada dobiju tortu za rođendan sa omiljenim likovima iz crtanih filmova.

– Mnoge stvari naučim na internetu. Pratim i kulinarske sajtove. Prosto se mora stalno usavršavati – kaže Ruža. Ne može da precizira koje torte su najtraženije.

–Nekada su to čokoladne, nekada voćne varijante. Uglavnom sve mora da bude kvalitetno, jer zadovoljna mušterija se uvijek vrati – kaže žena zlatnih ruku.

Ružina poslovna ideja pozitivno je ocjenjena na prezentaciji poslovnih ideja održanih od maja do jula 2018. godine u okviru Javnog poziva Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i opštine Lopare za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja.

– Potražnja za mojim tortama je rasla, a tako i moje ambicije. Sada je to mali porodični biznis od kojeg svi lijepo živimo. Prijavila sam se na konkurs, iskoristila podršku i registrovala firmu i nisam se pokajala – priča Ruža.

Osim finanijske podrške u okviru YEP inkubatora poslovnih ideja, ona posebno ističe edukaciju.

– Ovo je vjetar u leđima mladim ljudima. Planiram uvođenje novih proizvoda, širenje tržišta kao i zapošljavanje dodatnih radnika – kaže Ruža.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )