FOTO: null

Teško da će se u Bosni i Hercegovini uskoro postići dogovor o budućoj trasi izgradnje auto-puta Sarajevo - Beograd, najznačajnijeg međunarodnog projekta koji će povezati dvije zemlje. Iako su u cijelu priču uključene i Srbija i Turska, vlasti u BiH ostaju

Lome se koplja oko dvije rute auto-puta. To što projekat nije ni u povoju, za politiku u BiH nije prepreka. Predsjednica Vlade Željka Cvijanović drži se Transportne strategije Srpske, a to je pravac Vardište.

"To je pozicionirana i određena trasa koja predstavlja naš interes i koja nije napamet nacrtana, već postoje određene analize zašto je to potrebno. Definitivan izbor dijela trase kroz BiH ne čini pravac Bijeljina - Brčko – Tuzla”, rekla je Cvijanovićeva, a prenio RTRS.

Gradonačelnici Bijeljine, Tuzle i Brčko distrikta dali su zeleno svjetlo za prijedlog povezivanja Beograda i Sarajeva preko Bijeljine. Mićić i Imamović ističu da će željenu trasu nominovati i kod federalnog premijera Fadila Novalića.

“Mi tu ne izmišljamo toplu vodu, sve je to planirano. Nemamo ništa protiv auto-puta preko Višegrad, jer je i potreban, ali ovaj je značajan jer povezuje gotovo milion ljudi”, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Gradonačelnik Siniša Milić smatra da je interes Brčko distrikta da bude dio projekta auto-puteva koji će se graditi u BiH.

“Kolege iz Bijeljine, Brčkog i ja smo se složili - mi smo gradonačelnici tri entiteta, ali onaj ko obezbjeđuje sredstva o tome odlučuje”, rekao je

gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Privrednici su ipak jednoglasni: put Tuzla – Brčko - Bijeljina će dati rezultat.

“Mislim da je sva privreda okrenuta ka ovoj strani i da bi bila greška da to ide pasivnim krajevima samo da bi se zadovoljile neke političke ideje ili politički stavovi”, smatra privrednik Melenko Stevanović.

Sonja Gavrić, komercijalni direktor bijeljinske firme “Mega drvo” smatra da bi to predstavljalo neku vrstu podsticaja razvoju privrednog sektora

“Imali bismo jednu brzu vezu sa Beogradom i Evropom, što bi pojeftinilo i ubrzalo transport robe koju mi izvozimo”, objašnjava privrednik Jelenko Ilić.

I građani dijele isto mišljenje.

Pitanje je da li će se u konačno rješenje uvrstiti i mišljenje privrednika, preduzetnika i građana. Ako se uzme u obzir i to da sjeveroistočni dio BiH ostvaruje desetine miliona evra prihoda od izvoza u Srbiju, očekuju da će vlasti u BiH biti dovoljno mudre i da će donijeti najbolju odluku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )