FOTO: null

U Bijeljini je danas potpisan memorandum o razumijevanju između gradske uprave i nevladine organizacije "Ker internešnel" za projekat izrade lokalnog akcionog plana o uključenju Roma u društvo.

Direktor ove organizacije za Balkan Sumka Bućan rekla je novinarima da projekat podrazumijeva aktivan rad sa romskim nevladinim sektorom i institucijama lokalne vlasti kako bi se romska populacija što bolje integrisala u zajednicu, što podrazumijeva rješavanje problema stanovanja, obrazovanja, zapošljavanja i zdravstva. 

Ona je najavila da će se ovaj pilot-projekat izrade lokalnih akcionih planova do kraja godine provoditi u Bijeljini i Prnjavoru u Republici Srpskoj i u Tuzli i Travniku u Federaciji BiH. 

Bućanova je istakla da briga za manjinske grupe pokazuje demokratičnost 

društva i da je za romsku populaciju neophodno dodatno angažovanje svih u zajednici kako bi im se obezbijedile jednake mogućnosti. 

Prema njenim riječima, nakon izrade lokalnih akcionih planova u okviru ovog projekta je predviđeno izdvajanje 20.000 evra putem osam malih grantova za realizaciju nekih od prioriteta, pri čemu se očekuje i finansijska podrška lokalnih zajednica. 

U obraćanju novinarima Bućanova je rekla da u BiH živi između 40.000 i 80.000 Roma. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da briga za romsku populaciju u ovom gradu, gdje živi oko 2.000 Roma, traje godinama brojnim projektima u oblasti stambenog zbrinjavanja i pomoći u obrazovanju. 

On je istakao da lokalna vlast ima dobre partnere za ovu brigu u nevladinom sektoru. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )