FOTO: null

Boračka organizacija RS zahtjeva da se ponište presude Srbima ako se dokaže ratna uloga sudija suda BiH

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da se može očekivati da budu poništene presude Srbima osuđenim pred Sudom BiH za ratne zločine i da bude naloženo novo suđenje, ako se dokaže da se neke sudije ili tužioci dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela u proteklom ratu. 

- Ako bi se ovo dokazalo, onda bi se ispostavilo da je riječ o neobjektivnim, pristrasnim sudijama Suda BiH koji ne mogu donijeti pravednu presudu - smatra Savčić i dodaje da ako postoji sumnja u nečasnu ulogu pojedinih sudija i tužilaca, ili u ulogu koja se dovodi u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, svakako postoji potreba da se to istraži - istakao je Savčić.

Savez logoraša Republike Srpske posjeduje originalnu dokumentaciju o suđenju Srbima tokom rata u BiH, koju je registrovao Međunarodni komitet Crvenog krsta, rekao je predsednik Saveza Branislav Dukić.

- Imam originalne dokumente koje nam je iznio Međunarodni komitet Crvenog krsta kad smo razmijenjeni 20. januara 1995. - naveo je Dukić.

Dukić, koji je za vrijeme rata bio zatočen u sarajevskom logoru "Viktor Bubanj" i osuđen na dvije godine zatvora, tvrdi da se u tim dokumentima pominju imena sudija Šabana Maksumića, Idriza Kamenice, Mise Salema, Amira Jaganjca i drugih, koji još rade u Sudu i Tužilaštvu BiH.

On je istakao da je Savez logoraša Republike Srpske sa ovom problematikom ranije upoznao bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna. On im je tada rekao da zna da je kroz logor "Viktor Bubanj" u Sarajevu prošlo više od 5.000 Srba, uglavnom civila, i da u Sudu i Tužilaštvu BiH rade sudije i tužioci koji su na tim pozicijama bili tokom ratnih sukoba u BiH.

- Ešdaun nam je tadao rekao da je sa svime upoznat, ali da se nada da će sudijama i tužiocima možda proraditi savjest, - kaže Dukić.

ZAHTEV TEGELTIJI

Porodice Srba osuđenih pred Sudom BiH za ratne zločine zatražile su od predsednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milana Tegeltije da se hitno izjasni o navodima da su aktuelne sudije i tužioci u ratu vršili diskriminaciju Srba i da protiv nekih postoje i krivične prave. Oni to zahtjevaju da bi se obezbjedilo objektivno i nepristrasno pravosuđe, što i jeste zadatak VSTS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )