FOTO: Glas Srpske

Mislim da su pisci ponekada važniji od knjiga, iako im često glumci uzmu slavu, ali to je sudbina. Bitno je da neko zna dobro da govori, a kada to zna, on je važniji od nekakvog tunjavog pisca. Sajmovi služe da se izmenjaju iskustva pisaca, izdavača i ilustratora, da se obogate tuđim iskustvima.

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” naš poznati književnik Ljubivoje Ršumović.

GLAS: Šta Vam je najdraže kad je riječ o djelima koja pišete za djecu?

RŠUMOVIĆ: Najdraža stvar kod pisanja mi je radost od tog rada. Radost od rada uopšte. Ja ne mogu da budem dokon nimalo, to me ponekad košta i zdravlja i raspoloženja, ali uvek nešto smišljam, pišem, ili gradim. Kažu da je ta radost od rada retka kategorija kod nas Srba i Crnogoraca, ali ja mislim da nije to tačno. Ljudima koji u detinjstvu naviknu da rade, a ja sam navikao uz svoje roditelje, to ne pada teško.

GLAS: Imaju li djeca danas književne uzore i koliko je moguće uticati na razvoj ljubavi prema književnosti od malih nogu?

RŠUMOVIĆ: Naravno da je moguće. Nije moguće samo ako se deci čim se rode ne kupe odmah knjige, da se deca navikavaju na knjige, da se igraju njima, da ih i pocepaju ako hoće. Treba da se fasciniraju knjigom kao predmetom, kao igračkom, a naravno kada počnu čitati, to će biti ozbiljna igra i ozbiljan posao. Sve zavisi od roditelja i vaspitača.

GLAS: Koliko mislite da je teško ili lako stvoriti nešto interesantno za djecu, u današnje doba, u odnosu na neka prošla vremena?

RŠUMOVIĆ: Sve je to isto. Zašto bi bilo lakše danas nego nekad. Lakše je utoliko što nekad kada bih napravio grešku na pisaćoj mašini moram ceo list da ponovo uvlačim, a na kompjuteru sad to sve ide lepo i glatko. Sve te spravice su napravljene da pomažu čoveku.

GLAS: Stvorili ste za nas brojna i nezaboravna djela. Da li publika može da očekuje još nešto novo od Vas?

RŠUMOVIĆ: Za Sajam knjige u Beogradu izaći će knjiga “Fazoni i fore” u obliku slikovnice, veoma lepo ilustrovane. Završili smo sa serijom, 150 i nešto epizoda je emitovano, tako da knjiga dođe kao kruna svega toga. Biće to jedna zabavna slikovnica u izdanju “Lagune”, gde su sada i druge moje knjige.+++

O nagradama

GLAS: Kakav značaj za Vas predstavljaju brojne književne nagrade koje ste za života dobili? Koliko su nagrade važne za jednog pisca?

RŠUMOVIĆ: Neću sada da padnem u nekakvu hipokriziju pa da sada pričam kako mi ne znače. Svakome nagrade znače nešto. To je pozitivno kao stimulans stvaraocima. Naravno, negativna strana nagrada je što svaka nagrada, bar je sa mnom takav slučaj, nosi i određen broj neprijatelja i zavidljivaca, koji onda neumereno to pokazuju i zloupotrebljavaju. Znate, nagrada i nagrda razlikuju se samo u slovu “a”.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )