FOTO: InfoBijeljina

Ljubiša Vasić, 33-godišnji građevinski inženjer iz Bijeljine, čovjek sa jasnim vrijednostima i dubokim uvjerenjem da socijaldemokratija može donijeti pravi napredak njegovom gradu i društvu u cjelini.

Kao prvi u Bosni i Hercegovini koji je stekao zvanje budućeg lidera FIDIC organizacije, Ljubiša nije samo tehnički stručnjak, već i vizionar koji smatra da kvalitetno vođenje društva podrazumijeva doslijednost, poštenje i odgovornost.

Inženjer o vizionar

„Inženjerstvo nas uči da svaki problem ima rješenje – ali je ključno pronaći najbolje rješenje za sve, ne samo za pojedince,“ ističe Ljubiša, Vasić, koji je kandidat SNSD-a za odbornika u Skupštini grada Bijeljina.

 „Socijaldemokratija mi daje okvir u kojem mogu da se borim za pravednije društvo, gdje radnici, inženjeri i svi članovi zajednice imaju jednaku šansu za uspjeh", dodaje on.

Kao inženjer, Vasić vjeruje da sve u životu može da se izmjeri – samo je potrebno pronaći pravu jedinicu mjere. Njegova strast prema građevinarstvu nije samo posao – to je način na koji želi da doprinese razvoju zajednice.

U svojoj dosadašnjoj karijeri, Ljubiša je učestvovao u realizaciji mnogih projekata, ali sada želi da kroz politički angažman ostavi dublji trag.

 „Mi, građevinci, se vodimo time da iza nas mora ostati nešto opipljivo, nešto što će služiti ljudima dugo nakon što odemo. Tako i ja vidim svoj politički rad – želim da izgradim temelje za buduće generacije,“ kaže Vasić.

Vještačenje

Jedan od najodgovornijih aspekata njegovog rada je uloga vještaka u sudskim postupcima, gdje je njegov zadatak da svojim preciznim nalazima i mišljenjima pomogne sudijama da donesu ispravne odluke.

„Uloga vještaka je od suštinske važnosti za ishod svakog postupka. Sud se oslanja na našu stručnost, a očuvanje integriteta je ključno kako bi stranke imale povjerenja u naše nalaze,“ naglašava Vasić.

Za njega, najveće priznanje nije samo završiti posao, već dobiti pohvalu od stranaka u postupku.

„To je rezultat kojem težim – kada svojim odgovornim i preciznim radom doprinesem pravdi. To je ono što me ispunjava,“ zaključuje on.

Zašto se odlučio za politiku?

Kao socijaldemokrata, Vasić vjeruje da je neophodno graditi mostove između različitih društvenih grupa. On se zalaže za jednakost, dostupnost kvalitetnih javnih usluga, ali i za očuvanje vrijednosti koje su oblikovale našu istoriju.

 „Od svojih roditelja sam naučio vrijednosti socijalističke Jugoslavije, gdje su obrazovanje, rad i solidarnost bili u centru pažnje. To su vrijednosti koje želim da vratim u naše društvo,“ dodaje.

Njegov politički angažman nije slučajnost. Ljubiša se odlučio za ulazak u politiku jer vjeruje da stručnjaci poput njega mogu donijeti promjene koje su potrebne gradu i državi.

„Politika nije samo borba za vlast – to je borba za ljude. Ako želimo bolje društvo, moramo uvesti stručnost u političke procese i omogućiti svakom čovjeku da osjeti napredak,“ ističe Vasić.

Padobranstvo

U svakom izazovu vidi priliku za napredak, a njegova prošlost u padobranstvu ga je naučila da ostane miran i pribran u stresnim situacijama.

„Padobranstvo me naučilo da brzo donosim odluke i razmišljam u trenutku kada je pritisak najveći. To je iskustvo koje svakodnevno primenjujem i u inženjerskom poslu, ali i u politici,“ zaključuje Vasić.

Mladi lider

Na pitanje otkud Vasić u upravnom odboru mladih lidera u najvažnijem evropskom inženjerskom udruženju EFCA sa sedištem u Briselu, Vasić odgovara:

„Uh, rekao bih da je to splet srećnih okolnosti. Obzirom da je pristupačnost organizaciji veoma komplikovana, uslovljena raznim članstvima, sertifikatima, licencama, iskustvom i, naravno, znanjem i preporukama... Kada se pojavilo upražnjeno mesto, jedan od uslova je bio da iza mene stane jedna nacionalna organizacija koja je članica. Obzirom da Republika Srpska zbog svog statusa ne može biti članica udruženja kao nezavisna država, dobio sam poziv od Srpskog udruženja inženjera konsultanata da budem njihov predstavnik u Briselu. Ispunio sam sve neophodne uslove, stekao međunarodne licence i certifikate tokom perioda pandemije COVID-19, kada sam se posvetio usavršavanju. Neretko sam ostajao do kasnih sati spremajući studije slučaja i pohađajući više programa istovremeno. Preporuke za mene su između ostalih dali Inženjerska asocijacija Grčke i bivši predsednik Inženjerske komore Kanade, Ben Novak. Velika je čast biti predstavnik Srbije u tako važnom udruženju koje je naslonjeno na sve monetarne institucije u Evropi. Svaka muka ima smisla ako znaš šta želiš i ako si posvećen svojim ciljevima.“

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )