FOTO: srpskainfo.com

Ljubica Božunović iz Prnjavora, jedini je pedagog iz Republike Srpske nominovan među deset najboljih nastavnika inovatora za ovogodišnju NIN-ovu nagradu.

Kreativna Ljubica je pedagog u predškolskoj ustanovi, odnosno u JU Dečjem vrtiću “Naša radost“ Prnjavor, gdje svakodnevno vrijedno radi sa mališanima.

Njeni poznanici je opisuju kao nekoga ko voli svoj posao, voli mališane sa kojima radi i u svoj posao ulaže mnogo truda i rada.

Vođena parolom da djecu ne treba da vodimo već da ih usmjeravamo, osmislila je nekoliko zanimljivih igara, a ove godine njen trud je i nagrađen jer je od 157 prijavljenih radova za NIN-ovu godišnju nagradu za inovativne nastavnike, ona nominovana u 10 najboljih stručnih saradnika na svim nivoima obrazovanja i to kao jedini pedagog-stručni saradnik koji je nominovan iz Republike Srpske.

– Godišnja nagrada za inovativne nastavnike NIN svake godine poziva sve nastavnike osnovnih i srednjih škola, učitelje, vaspitače i stručne saradnike na svim nivoima obrazovanja da prijave svoje nastavne prakse.

Za ovu nagradu prijavila sam se da bih pokazala svoj rad, kreativnost, primjer dobre prakse i inovativnost. Duže vrijeme istražujem temu o kojoj se najmanje razgovara, a da se tiče roditelja predškolske djece – priča Ljubica.

Tri rada u jednom

Ona je na konkurs prijavila svoja tri rada koji su povezani u jedno.

– Prvi je priručnik za roditelje predškolske djece pod nazivom “Moje dijete i ja“. Namijenjen je edukaciji i upućivanje roditelja o značajnosti predškolskog vaspitanja, između ostalog, samom upisu djece u vrtić, kako i koliko traje faza adaptacije djece na vrtić, te najčešća pitanja koja roditelji postavljaju pedagogu, a tiče se razvoja, vaspitanja i obrazovanja predškolske djece. Drugi rad je Zbirka tekstova “Čitaj mi da te slušam i govorim“ za razvoj govora i bogaćenja fonda riječi te razvoj kreativnog mišljenja i stvaralaštva kod predškoloske djece – priča Ljubaca.

Takođe, ona već duže vrijeme radi i sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju govora, djecom kojima je potrebna korekcija i podrška pedagoga, te spada u onu grupu pedagoga maksimalno posvećenom svom poslu.

– Moj treći rad je moja didaktička igračka “Pitaj me-pitaj“ КUTIJA. To je društvena igra koja je namijenjena za razvoj dječije pažnje, koncentracije i razvoj govora. Prati programske aktivnosti u vrtiću, a namijenjen je evaluaciji kroz igru u slobodno vrijeme. Ustvari, igra je namijenjena da se kvalitetno iskoristi slobodno vrijeme roditelja i djece – objasnila je ona.

Sve ovo bilo je i više nego dovoljno da ova Prnjavorčanka bude nominovana za NIN-ovu nagradu, koja će biti potvrda, ali i vjetar u leđa, za sve ono što Ljubica radi sa mališanima.

– Žiri najbolje radove biraju na osnovu tri kategorije. Prva je inovativnost i kreativnost. Odnosno stvaranje novih ideja. Osmišljavanje novih, originalnih ideja, tehnika, metoda i strategija u radu. Drugi kriteriju je doprinos učenju i razvoju djece. Odnosno koliko naš prijavljeni rad doprinosi razvoju djece i u kojoj mjeri aktivno utiče na razvoj kreativnosti kod djece, kritičkog mišljenja, socijalnih kompetencija i ličnosti djeteta. I treći kriterij je mogućnost primjene u praksi. To jeste i najvažniji cilj našeg prijavljenog rada da li može da se primjeni u praksi i da daje dobre, pozitivne rezultate – objasnila je ona.

Ova mlada Prnjavorčanka dodaje da je njen prijavljeni rad skup njenog istraživanja, učenja, osmišljavanja novih inovativnih pristupa u radu sa djecom, svakodnevno bilježenje i osluškivanje same potrebe djece i roditelja.

– Moj cilj je bio da svoje znanje, trud i rad pretočim u nešto korisno i nešto što će se moći primjenjivati u radu a da prati nove i savremene metode i tehnike u radu sa djecom i roditeljima – dodaje Božunovićeva.

Ljubica je posebno ponosna na svoju didaktičku igračku sa kojom je željela motivisati roditelje da se slobodno vrijeme sa djecom može i kvalitetno iskoristiti.

– Da zajedno sa djecom i uče i igraju se. Cilj svega i jeste da djeca uče kroz igru i nenametnuto. Upravo su moja pedagoška uvjerenja da djecu ne trebamo da vodimo već da ih usmjeravamo – zaključija je ona.

Dodjela nagrade

Svečana ceremonija dodjele Godišnje nagrade za inovativne nastavnike 2018. godine održaće se u nedjelju u Sarajevu. Tačnije u Narodnom pozorištu.

– Ponosna sam što sam postala dio ove “porodice“, a posebno što se daje prostor da kreativni i inovativni prosvjetni radnici pokažu svoje “male“ supermoći koje svakodnevno radimo na svom poslu. Posebno bih naglasila da sam ponosna na moju opštinu, ustanovu u kojoj  radim, ali i na sebe samu što svaki dan dobijam nove ideje – poručila je Ljubica.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )