FOTO: Glas Srpske

Umjetnici iz Srpske i Srbije okupili su se i ove godine u Banji Dvorovi kod Bijeljine kako bi na slikarskim platnima pokušali da dočaraju prirodne ljepote Semberije.

Organizator Međunarodne likovne kolonije, devete po redu, čiji je cilj promocija i afirmacija seoskog turizma i turističkih potencijala Bijeljine i okoline je gradska Turistička organizacija.

Ovogodišnje druženje započelo je u ponedjeljak uveče večerom za sve učesnike, a  druženje blizu 30 slikara trajaće do petka, kada je u Galeriji Centra za kulturu “Semberija” planirana zajednička izložba radova nastalih na ovoj koloniji.

Zamjenik direktora Turističke organizacije Grada Bijeljina Simo Laketić je izrazio nadu da će i ove godine slikari ponijeti dobre utiske sa likovnog saborovanja.

- Nadam se da će nastati nova prijateljstva, a da će nama ostati trag umjetničkog stvaralaštva prenesen na slikarska platna - rekao je Laketić, dodavši da će učesnici kolonije inspiraciju za umjetnička djela moći da nađu na više atraktivnih lokacija u gradu, Etno-selu “Stanišići”, manastiru Tavna, kao i drugim prirodnim ljepotama Semberije.

Jedan od učesnika koji u Bijeljinu dolazi svake godine je i fotograf iz Beograda Božidar Vitas.

- Velika je privilegija učestvovati u ovoj koloniji od njenog nastanka. Ne osećam se više kao gost nego sam na neki način i domaćin jer dolazim od 2010. godine - rekao je Vitas.

Ovaj umjetnik okom objektiva dočarava prirodne ljepote Semberije.

- Moj fotoaparat odnosno moje treće oko služi mi za umetničko izražavanje svega onoga što vidim i doživim na mojim raznim putovanjima, a ovde pokušavam da zabeležim što više momenata sa prelepog druženja umetnika sa svih strana. Svake godine izložim po pet ili šest radova na kolektivnoj izložbi učesnika - priča Vitas.

Na likovnom saborovanju učestvuju i lokalni umjetnici, a jedan od njih je i Zoran Milinković Zi.

- Ovo je drugi put da učestvujem. Prošle godine radio sam nekoliko crteža pastelom, a ove godine radiću akril na platnu i još neke kombinacije bojama. Od malih nogu sam volio da radim olovkom i tušem, a posljednjih godina trudim se da propratim sve tehnike koje su aktuelne - kaže ovaj slikar iz Bijeljine.

Slikarka iz Bijeljine Gordana Tomanić, koja učestvuje treći put na koloniji, kaže da sa druženja nosi lijepe uspomene, kao i nova poznanstva.

- Upoznala sam dosta umjetnika koji dolaze sa svih strana, a nauči se i nešto novo. Prve godine radila sam enkaustiku sa peglom, druge godine slikala sam akril tehnikom crkvu u Brodcu, a ove godine planiram da slikam pejzaž tehnikom ulje na platnu - kaže Tomanićeva

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )