FOTO: srpskainfo.com

Ovogodišnji Evropski olimpijski festival mladih umjetnicima je poslužio kao inspiracija, ali i platforma da predstave sve naše ljepote. “Bjelašnica jedna planina dva lica” je naziv izložbe na kojoj je prikazana druga strana ove olimpijske ljepotice, odnosno život, običaji i nošnja stanovnika ove planine.

Iako prilično nepristupačna i izolovana, Bjelašnica je izuzetno bogata istorijskim tragovima, prirodnim ljepotama i etnološkim materijalom. Zbog nepristupačnosti i izolivanosti tu se u svim epohama, život odvijao na poseban način. Svi znamo jednu stranu ove olimpijske ljepotice, no mali broj ljudi je vidio i njenu drugu stranu. Upravo to je bila inspiracija autorima izložbe “Bjelašnica jedna planina dva lica”.

– Ako se popnemo na vrh i vijugavom cestom krenemo dalje, na njenu južnu stranu, imamo jednu sasvim drugu sliku. A to je 13 sela, koja žive jednim sasvim drugim životom. Tamo vlada jedan savršen mir i sklad prirode i čovjeka – kazala je Amra Madžarević, autorka izložbe.

Zbog oštre klime na ovoj planini, čarape su veoma bitan odjevni predmet, tu su i rukavice, narodna nošnja, ali i sanke, kojima su silazili u južne krajeve. Motivi su uglavnom geometrijski, često preuzimani sa stećaka, nošnja je bogata bojama i vezovima, piše N1.

– Ovdje smo prikazali i odjevne predmete iz njihovog svakodnevnog života, odjevne predmete koje su sami pravili, od sirovine do izvođenja – pojašnjava Madžarević.

Izložbu su, tokom Evropskog olimpijskog festivala mladih, organizovali Muzej Sarajeva u saradnji sa Gradskom upravom. Nije slučajnost da je ova izložba postavljena u Vijećnici.

– Muzej Sarajeva koji je osnovan 1949. godine, upravo u februaru, dakle slavi 70 godina, a prve prostorije u kojima je počeo raditi su se nalazile upravo ovdje u prostoru Vijećnice – kazala je Aida Sulejmanagić, autoka izložbe.

Razlog zbog kojeg je ova izložba otvorena tokom EYOF-a jeste da bi se mladi sportisti mogli mogli upoznati sa kulturom i tradicijom naše zemlje ali i jedne olimpijske ljepotice, Bjelašnice.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )