FOTO: null

Milan Mikić iz Velike Obarske odlučio je prije desetak godina da krene sa unosnim poslom koji je danas opravdao svoju isplativost. Govoreći o počecima i o odluci koja ga je vodila ka realizaciji odlične ideje priča Milan, bili su teški, ali nije odustajao

U njegovom jatu tada nalazilo se oko pedesetak prepelica, dok je danas slika itekako drugačija. Brojnost japanskih prepelica u Velikoj Obarskoj dostigla je cifru do 6.000. Iskustvo ga je poučilo da u korisna svojstva jaja i mesa od japanske prepelice ne treba sumljati, pa preporučuje onima koji žele u ovaj posao da ne trebaju imati dilemu.

Ovaj posao je Milana od samog početka jako interesovao, pa se dosadašnje iskustvo postepeno kalilo i dopunjavalo kroz stručnu literaturu, to ga i navodi da pomene i legendu staru i preko 600 godina. U ljekovitost prepeličjeg mesa i jaja mnogi su se do sada uvjerili.

I kada se okrene iza sebe ovaj vrijedni čovijek i pogleda ono što je danas uspio, nema se zbog čega kajati. Ne žali za vremenom koje je odvojio za ove ptice jer se tako i srodio sa ovim poslom.

Tablicu ishrane za svoje ptice Milan je sam formirao dajući tako prednost zdravoj hrani, od koje počinje sva ova priča o korisnim svojstvima jaja i mesa japanske prepelice.

I svakako to iziskuje danonoćni posao, mnogo rada, truda i zalaganja kako bi se vidjeli pravi rezultati. Ipak, podrška svakoj proizvodnji je neophodna, kako bi se vremenom jačom učinila, održala i savladala iskušenja koja se pojavljuju krenuvši od onih svakodnevnih na tržištu. 

Ovaj ljubitelj ptica i danas veliki proizvođač prepeličijih jaja i mesa vično vlada ovim poslom, posjedujući za to znanje i sve potrebne uslove, a i priroda je dosta posla odradila za sebe.

Prepeličija jaja iz Velike Obarske našla su svoje mjesto u velikim tržnim marketima širom BiH pa se Milan za plasman ne brine. Marljivo radeći oko svog jata ubira rezultate i dnevno na farmi sakupi i 3.000 jaja.

U kvalitet prepeličijih jaja Milan ne sumlja jer kako nam je rekao jednom mjesečno jaja prolaze pregled i mikrobiološke analize Veterinarskog instituta Doktor Vaso Butozan, a pored toga redovne su kontrole zdravlja prepelica uz obaveznu dezinfekciju kaveza u kojima ove ptice borave. 

Milanu trenutno nije prioritet plasman proizvoda na inostrana tržišta jer mu je to obezbjeđeno već na domaćem terenu, a ako ga zdravlje posluži imao bi priznaje još samo jednu želju.

Privodeći sa nama priču kraju Milan uvjerava mlade da na selu posla ima od kojeg se može lijepo živjeti. Poziva ih da se okrenu selu kako bi stvorili novu vrijednost i osigurali opstanak ovog društva i generacija koje tek dolaze. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )