FOTO: Srpska Info

Tokom proteklih šest mjeseci u Bijeljini je sproveden projekat „Odgovorne prema svom zdravlju” usmjeren na zdravstveno prosvećivanje romske populacije, prvenstveno žena.

Projekat je ove godine proveden četvrti put, a obuhvatio je stotinjak romskih porodica dok su ga podržali Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Dom zdravlja u Bijeljini.

Romska zajednica u Bijeljini je veoma izolovana i zatvorena, pa mnogi njeni pripadnici nemaju dovoljno informacija o svojim pravima kada je u pitanju zdravstvena zaštita, zbog čega je potrebno raditi na njihovom prosvećivanju.

Projekat „Odgovorne prema svome zdravlju“ Udruženja Otaharin, koji se godinama provodi obuhvata mali procenat populacije, ali ima značajne efekte, ocijenio je direktor Udruženja građana „Otaharin”  Dragan Joković.

On kaže da je praksa pokazala da se Romi, uglavnom, grupišu sa Romima i ostaju zatvoreni prema ostatku zajednice te da je veoma teško postići značajnije rezultate u njihovoj edukaciji.

– Naš prevashodni zadatak je da pokažemo romskoj zajednici koje su to mogućnosti, šta zakon predviđa. Moramo ih upoznati sa tim  osnovnim pravima iz zdravstvene zaštite u RS, uspostaviti saradnju sa institucijama. Nažalost na ovu temu je do danas nedovoljno rađeno tako da naši podaci govore da je jako mali procenat romske populacije upoznat sa ovim pravima – kaže Joković.

On dodaje da statistike pokazuju da su Romi najmlađi narod u Evropi, ali da žive najkraći životni vijek od svih, što je vjerovatno i zbog nedovoljne zdravstvene zaštite.

– Većina Roma živi u uslovima koji su ispod svakog egzistencijalnog minimuma. Njihove kuće su pune vlage, bez struje, bez vode. Često obolijevaju, a nemaju priliku da se adekvatno liječe – kaže Joković.
Ciljne grupe ovog projekta bile su prvenstveno žene i djeca, kao ranjiviji doo populacije. Žene su obuhvaćene sistematskim pregledima, a tridesetak mališana predškolskog uzrasta pregledali su pedijatri.

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović kaže da je sistematski pregled odraslih obuhvatao kompletne laboratorijske analize, ekg, pregled doktora, ginekološki pregled sa papa testom, a nakon su vakcinisana djeca koja nisu bila obuhvaćena vakcinacijom u prethodnom periodu.

Ljekarskim pregledima prethodila su predavanja i edukativne radionice u okviru kojih su djeca uzrasta od 12 do 18 godina bila obuhvaćena predavanjima o seksualno prenosivim bolestima. Kao dio ovog projekta za 30 najsiromašnijih porodica obezbijeđeni su i higijenski paketi.

Koordinatorka projekta Sabira Hašimović  nada se da će ovaj projekat biti nastavljen te da će obuhvatiti više korisnika.

Unapređenje položaja Roma

Udruženje „Otaharin“ od 2005. godine radi na unapređenju položaja Roma, prvenstveno kroz različite vrste podrške njihovom obrazovanju, ali i kroz druge vidove pomoći integraciji ove nacionalne manjine u društvo. U Bijeljini živi najbrojnija romska zajednica u RS. Procjenjuje se da ih ima oko 3.500 u oko 200 porodica, s tim što ih oko 30 odsto nije ni na koji način evidentirano.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )