FOTO: noob.ba

Jedna odrasla osoba u prosjeku izlučuje mokraću od pet do šest puta dnevno, ali na urin najčešće ne obraćamo pažnju dok ne primijetimo da je iznenada promijenio boju. I tada počnemo da razmišljamo o zdravlju.

Urin se sastoji od viška vode, soli elektrolita i drugog otpada. Bubrezi proizvode mokraću, koja dolazi u bešiku i kasnije se izlučuje. Bešika se puni, a kada dođe do tačke kada više ne može izdržati, šalje vam signal da je vrijeme za pražnjenje.

Dr Mark Elerkman kaže da je ovaj proces neophodan jer se toksini iz tijela i krvotoka moraju eliminisati. Neka zdravstvena stanja mogu promijeniti boju urina. Postoje brojni razlozi zbog kojih se to može dogoditi, medicinski i nemedicinski.

Zašto urin mijenja boju?
Dr Elerkman navodi da nijansa može zavisiti od koncentracije urina, koja utiče na prirodni pigment. Kad je urin koncentrisaniji, tamniji je. Kada ste hidrirani, urin je manje koncentrisan i bistriji je.

"Boja urina može varirati u zavisnosti od vašeg statusa hidracije. Bilo kakve prolazne promjene boje urina ne bi trebalo da vas alarmiraju", rekao je Elerkman i objasnio šta određena boja urina otkriva o vašem zdravlju.

Ako je urin žut
Ukoliko ste dobro hidrirani, vaš urin će vjerovatno biti bistar ili svijetložut. Elerkman objašnjava da to ima veze s održavanjem ravnoteže tečnosti jer bubrezi uklanjaju višak tečnosti u tijelu.

"Ne želimo biti dehidrirani, ali ni pretjerano hidrirani", istakao je.

Kada osoba dobija dovoljno vode, bubreg ispira višak, ostavljajući bistru, svijetliju boju. Kod dehidracije bubreg zadržava tečnost, a mokraća je tamnija.

Ako je urin narandžast
Jedno od najčešćih objašnjenja narandžastog urina su lijekovi. Dr Džejson Kim kaže da se fenazopiridin često prepisuje za infekcije mokraćnog sistema, a jedna od njegovih nuspojava je da uzrokuje crvenkasto-narandžastu boju urina. To je znak da lijek radi svoj posao, a boja će nestati kada prestanete uzimati lijek. Neki laksativi i određeni lijekovi za hemioterapiju imaju isti učinak.

Prema dr Kimu, uzimanje velikih količina vitamina takođe može uzrokovati promjenu boje urina. Vitamini poput riboflavina topivi su u vodi i tijelo ih ne apsorbuje u potpunosti. Kada u tijelu ima previše vitamina B, bubrezi filtriraju i uklanjaju višak, što rezultira svijetložutom do narandžastom mokraćom. Još jedan nutrijent odgovoran za narandžasti urin je beta-karoten, pigment koji mrkvi daje narandžastu boju.

Ako urin ima plavu ili zelenu nijansu
Lijekovi, uključujući neke anestetike, povremeno pretvaraju boju urina u plavu. Ljekari ponekad tokom zahvata ili medicinskih intervencija koriste određene lijekove koji mogu učiniti da urin izgleda plavo.

Konzumiranje hrane obojene prehrambenim bojama takođe može uzrokovati da urin poprimi plavu ili zelenu nijansu.

Ako je urin smeđ
Ako ste dehidrirani, urin može biti smeđe boje. To je znak upozorenja da ne pijete dovoljno tečnosti, što urin čini previše koncentrovanim.

Ali ukoliko redovno pijete vodu, dr Elerkman ističe da smeđu mokraću može uzrokovati jedenje kupina. Ako je to slučaj, promjena boje urina je bezopasna.

Prema klinici "Mejo", neki poremećaji jetre i bubrega, kao i neke infekcije mokraćnog sistema, mogu promijeniti boju urina u tamnosmeđu i to zahtijeva posjetu ljekaru.

Ako je urin zamućen
Zamućen urin i osjećaj peckanja ili otežano mokrenje mogu biti znak infekcije mokraćnog sistema. Dr Kim kaže da je važno posjetiti ljekara i dobiti antibiotik koji će izliječiti infekciju.

Ako je urin taman ili crven
Iako crvenkasta boja urina može biti posljedica konzumiranja povrća s vitaminom B ili cvekle, tamna nijansa može biti krv u mokraći. Prema dr Elerkmanu, krv u mokraći može biti posljedica bubrežnih kamenčića, raka bubrega ili raka mokraćne bešike.

Krv u mokraći nikada nije normalna i može signalizirati ozbiljno zdravstveno stanje zbog kojeg odmah treba posjetiti svog ljekara ili urologa.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )