FOTO: null

BANJALUKA, Bivši vlasnici Fabrike glinice „Birač“ iz Zvornika su kompaniji „BH – Gas“ iz Sarajeva novac za isporučeni gas godinama plaćali direktno iz Litvanije, putem Ukio banke iz Kaunasa, iako su fakture ispostavljane „Birču“, čime su po ko zna koji pu

U kompaniji „BH-Gas“ su za CAPITAL potvrdili da su od jula 2010. do novembra 2012. godine, na njihov račun u Balkan Investment banci, u sarajevskoj filijali, uplate vršene iz Litvanije.

„Firma „BH-Gas“ je fakture za utrošeni gas ispostavljala na ime FG „Birač“ u BiH. Uplate po navedenim računima vršene su na račun „BH-Gasa“ otvoren kod Balkan Investment banke, ali od strane subjekata iz Litvanije. Pri tome nije postojao pravni osnov odnosno trostrani ugovor „BH-Gas“ –„Birač“ – treće pravno lice kojim bi bilo ugovoreno da uplate u ime i za račun „Birča“ može vršiti neki drugi subjekat. Takvim radnjama kršene su i odredbe Zakona o deviznom poslovanju“, kazali su nam u upravi ove kompanije.

Pojasnili su da je ispred „BH-Gasa“ tadašnji direktor Almir Bečarević zaključio 08. jula 2010. godine ugovor o otvaranju računa ovog pravnog lica sa Balkan Investment bankom Banjaluka.

Nakon, otvaranja stečaja u Fabrici glinice firma „BG-Gas“ je prijavila svoja potraživanja u vrijednosti 26,88 miliona KM, a priznata su im potraživanja u iznosu od 26,84 miliona maraka. Veći dio potraživanja odnosi se na isporučeni gas u 2012. i 2013. godini, dok se manji dio odnosi na potraživanja po reprogramiranom dugu iz 2000. i 2001. godine i kamate po tom osnovu.

Stečajni postupak u Fabrici glinice „Birač“ otvoren je 8. aprila 2013. godine.

Poslovni portal CAPITAL je prethodnih dana objavio seriju tekstova o poslovanju Balkan Investment banke preko koje su Litvanci, prema Izvještaju Deviznog inspektorata RS, izvukli stotine miliona KM iz FG „Birač“ i građana Republike Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )