FOTO: null

Služenjem Svete arhijerejske liturgije u manastiru Sveta Petka u Bijeljini jutros je, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, počelo obilježavanje 20 godina od egzodusa Srba sa područja Sarajeva.

Dodik će prisustvovati Akademiji koja će u 14.00 časova početi u Centru za kulturu "Semberija". 

Među zvanicama su u delegaciji Vlade Republike Srpske ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, a u delegaciji Narodne skupštine Republike Srpske potpredsjednik Skupštine Sonja Karadžić Jovičević i narodni poslanici Milan Dakić, Slaviša Marković i Nedeljko Milaković. 

Organizator manifestacije je zavičajno udruženje Sarajlija u Bijeljini "Prijatelji Ilijaša". 

Program obilježavanja 20 godina od egzodusa Srba sa područja Sarajeva biće nastavljen služenjem parastosa poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u 12.00 časova i Akademijom u režiji Dragana Elčića, koji je i sam učesnik egzodusa. 

U okviru manifestacije u gradu je ranije premijerno prikazan Elčićev dokumentarni film "Sarajevski egzodus - tri tačke na mir" i postavljena izložba dokumentarnih fotografija o ovoj postdejtonskoj seobi 120.000 Srba na prostor Republike Srpske. 

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Milenko Zupur najavio je da će ovaj datum ubuduće biti obilježavan svake godine s ciljem da se otrgne od zaborava tragedija srpskog naroda. 

On je podsjetio da su srpski borci u Sarajevu zaustavili 36 ofanziva i odbranili svoje domove, a u toj odbrani poginulo je više od 7.000 vojnika i civila. 

Iz otetog grada, u jedinstvenom događaju u savremenoj istoriji, krenulo je postdejtonsko preseljenje - egzodus, u kojem su Srbi ostavili svoja ognjišta u Sarajevu, a ponijeli su sa sobom i svoje mrtve. 

"Ideal je zasjenio žrtvu i pokrenuo postdejtonski egzodus sarajevskih Srba, zarad mira i ostvarenja sna, za stvaranje Republike Srpske", moto je pod kojim se prvi put u Bijeljini obilježava godišnjica sarajevskog egzodusa. 

U bijeljinskoj regiji se nakon egzodusa nastanilo najviše porodica sarajevskih Srba. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )