FOTO: unsplash.com

Rođeni ste 29. februara? Čestitamo, imate najrijeđi rođendan na svijetu. Ili barem tako tvrde istraživači koji stoje iza Vorld of Statiktiks, koji na društvene mreže donosi zanimljive matematičke presjeke iz svakodnevnog života.

Slaviti rođendan 29. februara je prava rijetkost. Ovo nije iznenađujuće kada se ovaj datum pojavljuje u našim kalendarima – svake prestupne godine, odnosno svake četiri godine.
 
Sa ovom ocjenom se slaže i Vorld of Statistiks, koji je objavio listu najčešćih rođendana u svijetu, a upravo 29. februara došao je na posljednje mjesto.
 
Na listi najrijeđih rođendana na svijetu često se nalaze državni praznici. Katolički Božić ili 25. decembar je drugi najrijeđi datum rođenja na svijetu, a slijedi 1. januar, odnosno Nova godina.
 
Ovi datumi se u dobrom dijelu zapadnog svijeta smatraju neradnim danima – tada u bolnici rade samo dežurni ljekari i samo d‌jeca se rađaju prirodnim putem. Ukoliko ljekar treba da zakaže carski rez unaprijed, uradiće to prije ili poslije božićnih praznika.
 
Iako je kraj novembra i decembra popularno vrijeme za začeće, u ovom periodu uopšteno se rađa manji broj d‌jece, o čemu govori i ova studija. Nasuprot tome, septembar je mjesec u kojem se rađa najveći broj d‌jece.
 
Da li ste među onima koji imaju najređi rođendan na svijetu? U nastavku otkrijte 10 datuma u ​​godini kada se rađa najmanji broj beba, prenosi Magazin Novosti.
 
10 najređih rođendana na svijetu prema podacima organizacije World of statistic:
 
- 29. februar
 
- 25. decembar
 
- 1. januar
 
- 24. decembar
 
- 4. jul
 
- 2. januar
 
- 26. decembar
 
- 27. novembar
 
- 23. novembar
 
- 25. novembar
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )