FOTO: null

Pariski muzej "Orsej" proglašen je najboljim muzejom na svijetu za 2018. godinu prema utiscima turista na sajtu Trip Advisor.

Najveći sajt za putovanja Trip Advisor svake godine sastavlja listu najboljih muzeja na osnovu ocjena i brojnosti komentara svojih članova. U toku 12 mjeseci selektovali su najpopularnije muzeje s najboljim ocjenama turista, a ubjedljivo na prvom mjestu našao se muzej "Orsej" u Parizu.

"Orsej"
"Orsej" je jedan od najvećih muzeja umjetnosti na svijetu i poznat je po najvećoj zbirci remek-djela impresionizma i postimpresionizma.

Zamišljen je kao muzej u kojem će biti smještena djela koja će povezivati stariju umjetnost u "Luvru" i modernu umjetnost u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti. U muzeju "Orsej" se drže uglavnom djela iz francuske umjetnosti koja datiraju između 1848. i 1915, uključujući slike, skulpture, namještaj i fotografije.

Nacionalni muzej "11. septembar"
Na drugom mjestu najboljih muzeja svijeta našao se Nacionalni muzej "11. septembar" u Njujorku. Otvoren je u spomen na žrtve terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u Njujorku. Sama institucija je smještena na mjestu srušenih tornjeva Svjetskog trgovinskog centra. Muzej "11. septembar" obuhvata dvije postave, smještene na temeljima tornjeva blizu memorijala žrtvama i dvije fontane podignute njima u čast.

"Metropoliten"
Muzej "Metropoliten" iz Njujorka zauzeo je treće mjesto najboljih po ocjenama sajta Trip Advisor. Ovaj muzej otvoren je 1872. godine i u njemu se nalazi jedna od najznačajnijih zbirki evropskog i američkog slikarstva, kao i djela primijenjene umjetnosti iz svih dijelova svijeta.


Britanski muzej
Britanski muzej u Londonu, koji je zauzeo četvrto mjesto, osnovan je 1753. godine najvećim dijelom iz kolekcije britanskog fizičara i naučnika ser Hansa Sloana. Za javnost je otvoren 15. januara 1759. godine u Montag Hausu, u Blumsburiju, na mjestu gdje se nalazi današnja zgrada muzeja. Britanski muzej je jedinstven i po tome što objedinjuje dvije institucije - Nacionalni muzej starina i Nacionalnu biblioteku.

"Prado"
Na petom mjestu liste najboljih je "Prado", španski nacionalni muzej u Madridu. "Prado" je smješten u parku Prado de San Džeronimo, po kojem je i dobio ime. U neoklasicističkoj zgradi muzeja nalazi se jedna od najvrednijih svjetskih zbirki slikarstva i kiparstva, iz posjeda španskih kraljeva te iz zatvorenih i raspuštenih samostana.

Muzej "Akropolj"
Prelijepo stakleno zdanje "Akropolj" u Akropolju muzej je u kojem su mjesto našla sva ona antička blaga iz 5. vijeka prije nove ere, sva baština zlatnog vijeka atinske demokratije, sve ono čemu su se civilizacije poslije divile i iz njega učile. Muzej je i svojom površinom impozantan, a prostire se na 25.000 kvadratnih metara.

Ostatak liste najboljih muzeja čine "Luvr" u Parizu i Nacionalni muzej Drugog svjetskog rata u Nju Orleansu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )